Panicum miliaceum aka hirs « Dyrare mat, NU!

Panicum miliaceum aka hirs

Skribent:

Om man gör ett överslag ang vad barnen helst äter på förskolor, där jag jobbat eller där mitt barn gått, så ligger rätter med hirs bra till, och även skolbarn som är vana att få hirs i maten gillar det skarpt. Min dotters absoluta favoriträtt är hirslåda med kesoröra.

Hirs är fantastisk barnmat; milt, lättuggat, lättsmält, har hög fetthalt och mycket järn och mineralrikt. Den passar också gamla människor väl. Vad beträffar syra/bas så har den neutraliserande verkan, vilket är bra för människor med reumatiska problem, gikt etc. Den höga halten kisel gör gott för hår, hud och magens slemhinnor (utmärkt vid magkatarr). 50 gram hirs kan täcka dagsbehovet av järn. Förutom järn och kisel finns magnesium, kalium och fluor i större mängder. För små mängder mineraler brukar annars vara ett problem i dagens grödor! Glutenfritt av naturen, och med samma sammansättning av kolhydrater och protein som vete, med fetthalt som i havre.

Hirsen odlas i Afrika, Nordamerika och vissa sorter i Mellaneuropa, det krävs mycket manuell kraft vid odling och skörden hotas ständigt av fåglar, därför passar hirs inte riktigt in i det sk moderna jordbruket. Det vidsträckta rotsystemet gör att inte så mycket vatten krävs, och det gör att växten själv kan förse sig med näring i stor utsträckning.

Hirs kan användas på samma sätt som cous cous eller ersätta ris, och passar utmärkt till gröt, gratäng eller biffar. Jag blandar ofta en tredjedel pasta i skolkökets hirslåda till tonåringarna, de vill ha mer tuggmotstånd. Vi blandar gärna hirs i pizzabotten eller bröd, och i vegetariska pastasåser/pizzasåser passar det utmärkt med hirs istället för sojaprotein. Även i köttfärssås kan halva färsmängden bestå av hirs. Jag brukar koka den vid sidan om och tillsätta efteråt.

Precis som med våra inhemska sädesslag behöver en del förberedelser göras innan man använder hirs i matlagningen, detta sätt passar också bra för andra utländska sädesslag som t ex quinoa.

I hirsen finns bitterämnen, saponiner, de smakar illa och är inte nyttiga att äta. För att avlägsna dessa, skölj hirsen noga i kallt/kokande/kallt vatten. För att förbättra smak och göra näringen mer lättillgänglig så kan man blötlägga några timmar, men det är inte nödvändigt. Koka sen i dubbelt så mycket vatten i 10 min, och låt svälla 10 min till. Rör inte i hirsen om den inte skall bli gröt! (Skall man koka stora mängder så görs det bäst i ugn, med lock.) Blanda försiktigt i salt, smör/olja och kryddor (koriander, basilika, mejram, oregano) med två gafflar. Ju vidare kastrull, desto mer kornigt blir det. Ju grynigare desto bättre till sallad, hirsotto eller att servera som den är. För en god gröt tillsätter man mjölk på samma sätt som när man kokar risgrynsgröt, fast med betydligt kortare tillagningstid. Hirs á la Malta är förresten en höjdare!

Skolkökets bästa Hirsbiffar (6 port)

3 dl kokt hirs (1,5 dl okokt), skölj i kallt/varmt/kallt vatten innan den kokas!

1,5 dl kokta röda linser (0,7 dl okokta)

1,5 dl havregryn

3 dl riven ost (alt sojayoghurt)

2 klyftor vitlök

3 msk majsmjöl

örtsalt, curry

Stek i ugn på oljat bakplåtspapper, 200 grader

Curry-cremé fraiche

3,5 dl cremé fraiche (alt sojayoghurt)

curry, salt

2 äpplen (finrivna)

Serveras m råriven morot, kokta rödbetor och vitkål/grönsallad.

Kategorier: Fördjupning, Inspiration / Livsstil, Tips
Dela

Etiketter: , , , , ,
  • Daniel_E

    Hirslåda med kesoröra lät gott! Vill du dela med dig av ditt recept?