Glad påsk! « Dyrare mat, NU!

Glad påsk!

Skribent:

Once upon a time…fanns det innehåll även i sötsaker.

Jag rotade inför en Valentin-dag fram en Bakbok för husmödrar på ett antikvariat, för att mina elever skulle få veta vad äkta mazariner är. Då gjorde jag dem i hjärtform med rosa glasyr, färgad med hallonsaft. Resterna (det som blev kvar när jag tog ut hjärtan med pepparkaksform) blev en fantastisk botten till cheese cake. När mazarinerna blir påskbakelser färgas glasyren med gurkmeja eller kanske någon intensivt gul fruktsaft. Jag gissar på att det inte blir dyrare än det värsta lågbudgetmärkets. Detta recept är, lätt omarbetat, från 50-talet.

Mazariner (ca 25 st)

mördeg:

1½- 2 hg smör

5 msk fint rårörsocker

1 ägg

3½ dl vetemjöl

ev lite bittermandel

Rör smör och socker smidigt, tillsätt ägg, mjöl och ev bittermandel. Knåda ihop, och låt vila kallt. Kavla sen ut degen, ta ut kakor med runda mått, och tryck ut dem i formar. Man kan också göra som jag gjorde med Valentin-bakelserna, kavla ut degen i långpanna, smeta fyllning på och efter gräddning ta ut kakor i önskat format. Den rest som blir används till cheese cake-botten.

fyllning:

75 g smör

2 dl fint rårörsocker

2 ägg

2 kokta kalla potatisar

½ hg oskållad sötmandel

ev lite bittermandel

3/4 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

Rör smör med socker och ett av äggen. Riv eller mosa potatisen, och blanda i. Mal mandel och blanda i den, det andra ägget, vetemjöl och bakpulver. Fyll formarna, till 2/3, eller smeta på fyllningen. Gräddas i ca 15 min, 200-225 grader. Skall kakor tas ut med form, gör det när kakan har svalnat. Låt sen kallna helt före glasering med glasyr baserad på florsocker med önskad färgsättning, se ovan. Pynta med något fint, t ex citronmeliss-blad och kanske några få silverkulor.

Kategorier: Inspiration / Livsstil, Tips
Dela

Etiketter: , , ,