Estra:pris

Prispressen har styrt livsmedelsbranschen i årtionden. Den billigaste matkassen saluförs ofta på bekostnad av ett tärande på jordens ändliga resurser och oskäligt låg ersättning till producenten. Konsekvenserna av vår jakt på billig mat kan vara förödande för människor och miljö.

EXTRA:PRIS är mötesplatsen där producenter, förädlingsföretag, handel och konsumenter diskuterar möjligheter att vända trenden bort från lågprisjakten och i stället skapa en hållbar produktion och konsumtion av mat.

Välkommen till en lösningsfokuserad och inspirerande konferens.

Kostnad: 1900 kr

Anmäl dig direkt, klicka här!

Preliminärt program

Torsdag 25 oktober

13.00 Den obekväma sanningen

Daniel Öhman, vinnare av 2011 års journalistpris i kategorin Årets avslöjande för boken Matens Pris

Louise Karlberg, Stockholm Environment Institute, forskar på småskalig livsmedels- produktion och klimatförändringar

14.30 Med visionen i fokus

Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm

Helena Markstedt, Generalsekreterare Fairtrade Sverige

Mikael Lagerwall, Informationsansvarig Bergendahls Food

15.30 Workshop, aktörsövergripande idégenerering för att en hållbar livsmedelskedja.

19.00 Middag presenterad av Carola Magnusson, grundare och VD för Carolas EKO. Underhållning av koldioxidbantaren Staffan Lindberg

Fredag 26 oktober

9.00 Matpriset och konsumtion

Peter Holmgren, tidigare Director Climate, Energy and Tenure Division, FAO, nu generaldirektör CIFOR

Helena Lööv, utredare på Jordbuksverket, författare till Svenska matvanor och mat- priser

10.00 Fortsättning på workshop

12.00 Lunch

13.00 Rundabordsamtal med ministern

Idéer och förslag som har arbetats fram av deltagarna under konferensen presenteras för landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Bekräftade panelister: Anniqa Nygård, Vice ordförande LRF (Fler panelister kommer)