Närproducerat med modifikation « Dyrare mat, NU!

Närproducerat med modifikation

Skribent:

Idag publicerade DN en rapport som visar att närproducerad mat inte alltid är det klimatsmartaste valet. T ex färsk svensk broccoli kan ha högre klimatpåverkan, då den har odlats i växthus, än fryst importerad broccoli från sydamerika som frilandsodlats under optimala förhållanden och fraktats med båt till Sverige.

http://www.dn.se/ekonomi/narodlat-inte-alltid-det-basta

Att handla närproducerat kan göras av många olika orsaker, t ex som att stödja det lokala näringslivet eller för att Sverige har bättre produktionsförhållanden och hårdare djurhållnigskrav än många andra länder. Idag blir världens matproduktion allt mer globaliserad. Själv tycker jag att det är viktigt att i viss mån stödja den svensk produktionen. Kanske inte för att det är det klimatsmartaste valet i alla lägen, men för att jag tycker att det är viktigt att vi inte bara lägger vårt öde i andra länders händer.

Men faktum kvarstår att det viktigaste för klimatet och miljön är inte var maten produceras utan hur den produceras. Och detta innebär ibland att det är bättre att köpa frysta importerade grönsaker än svenska färska. De bästa matvalen du kan göra för klimatet är:

 • Ät mindre kött

Oavsett om det är producerat i Sverige eller så så krävs mycket energi och foder för att föda upp kött. Det vegetariska alternativet är nästan alltid det klimatsmartare valet, oavsett var i världen det är odlat.

 • Ät efter säsong

När svenska grönsaker inte är i säsong så odlas de i växthus, vilka har hög klimatpåverkan. Passa på och njut av dessa under sommarhalvåret och köp svenska rotfrukter, lök, potatis och kål under vinterhalvåret.

 • Undvik flygimporterad mat

Ju kortare hållbarhet, desto snabbare resa. Det innebär att kaffe och socker som har lång hållbarhet har båtfraktats, vilket har låg klimatpåverkan. Dessa varor kan ätas med relativt gått klimatsamvete. Däremot de importerade färska sockerärtorna, jordgubbarna och avocadon har kort hållbarhet och måste därför flygfraktas, vilket har 600 ggr högre klimatpåverkan. Om du följer det föregående rådet ”ät efter säsong” så kommer du automatiskt inte köpa flygfraktad mat. Men för de där speciella tillfällena när du vill unna dig något extra; välj det frysta/ konserverade alternativet.

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
 • Jenny / Ekomamma i stan

  Bra kommentar till artikeln!

  Sedan är jag lite fundersam till att rapporten kommer från Kommerskollegium, en myndighet som beskrivs verka för utökad frihandel. Är dock inte tillräckligt insatt, men för mig ringer varningsklockorna av beskrivningen…

 • Tobias

  Ja, men oavsett avsändare så är ju de fakta som presenteras i artikeln säkert helt korrekt. Att det är sämre med växthusodlat i Sverige jämfört med frilandsodlat och båtfraktat från andra länder. Tycker dock att det är en dålig jämförelse. Är grönsaken eller frukten inte i säsong, så ska man inte äta den. Det största felet ligger i idén om att allt ska finnas tillgängligt året runt.