Mindre kött för hälsan « Dyrare mat, NU!

Mindre kött för hälsan

Skribent:

Ännu en gång får jag det bekräftat när jag slår upp dagens tidning, (eller i det här fallet gårdagens.) Köttkonsumtionen ökar, cancerrisken ökar. Sambandet går inte att ta miste på. Idag äter vi 1,6 kg kött i veckan, – en ökning med 60 % sedan 50-talet. I Kina har köttkonsumtionen ökat med 100 % under samma tid. Det äts allt mer kött runt om i världen, i takt med att folk har mer pengar att röra sig med.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/for-mycket-kott-bakom-manga-fall-av-cancer

Samtidigt så blir den generella kvalitén på köttindustrin allt sämre, och det låga priset i köttdisken ger sig i uttryck i form av genmodifierat kraftfoder, överanvändning av antibiotika, stressade djur och grymma slaktmetoder.

Det vanligaste argumentet för att inte köpa ekologiskt jag brukar få höra är; ”Det är för dyrt.”

Ja det är dyrare, men det är ju det som är poängen! Du får vad du betalar för, och kvalitét kostar pengar. Det är dock inte meningen att du ska behöva öka din matbudget drastiskt för att du handlar ekologiskt-, eller svenskt natubeteskött. Det är inte heller meningen att alla ska bli vegetarianer över en natt. Men precis som jag tidigare skrivit här på bloggen, och som nu även bekräftas av DN:s artikel om köttkonsumtion och cancer;

Vi måste minska på köttet, och det kött vi äter måste vara av hög kvalité ( t ex ekologiskt- eller svenskt naturbeteskött.) Både för miljön och för din hälsa.

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
 • http://www.dan-eriksson.com Dan Eriksson

  Det har även kommit larmrapporter om att nitriner i processat kött ökar risken för cancer i bukspottskörteln
  http://www.realisten.se/2012/01/24/processat-kott-okar-risken-for-cancer/

  Att handla ekologiskt borde kännas än mer självklart för varje dag.

 • Carolinja M

  Äsch, det är ju bara skitsnack – inget belägg alls för att cancer och kött hänger ihop. Snarare kanske det är så att vissa mår jättebra av o äta kött för att man har gener där förfäder i generationer ätit mycket animaliskt protein… Medan andra mår bättre av vegetarisk kost. Skulle snarare tippa att det är den processade och syntetiska/onaturliga maten som står för ohälsan. samt en betydande ökning andra kemikalier och stress i samhället.

 • Katharina Weber

  ”Du får vad du betalar för, och kvalitet kostar pengar” klockrent resonemang! Hade varit underbart om vi kunde folk att förstå detta!! Jag blir så glad av att läsa detta, svenskt-, närodlat-, naturbetes-, (ekologiskt-, men bara om det är svenskt) kött!!! det är den god och sunda framtiden som alla borde satsa på!

 • Humlan

  Att köttkonsumtionen ”ökar” beror mycket på att fler och fler i världen flyttar till städer och köper sitt kött över disk och inte genom alla smågårdars hemslaktsde grisar, höns och getter som inte kommer med i någon statistik.