Lågprisgrisen och den ekologiska moroten « Dyrare mat, NU!

Lågprisgrisen och den ekologiska moroten

Skribent:

De svenska grisbönderna har hamnat i kris. Sedan 1:a januari har 32 st grisbönder gått i konkurs och varit tvungna att lägga ner sin verksamhet, och detta bara i Skåne. Orsakerna till detta beror delvis på dioxinskandalen i Tyskland, där en tysk fodertillverkare använde samma råvaror som normalt används i smörjfett, till sitt höns- och grisfoder. Men det beror även på att allt fler lågprismärken kommer in på marknaden och konkurrerar ut de svenska bönderna med billigt lågpriskött av lägre kvalité och dåliga djurförhållanden.

Samtidigt så köper vi allt mer ekologiska grönsaker.

En ekologisk morot har ändå en relativt kort livscykel jämfört med en gris. Moroten planeras, växer upp och skördas, allt inom loppet av några månader. Grisen däremot, föds, lever och växer upp under flera år innan den slutligen slaktas och hamnar i en plastlåda kyldisken.

Under denna långa tid hinner grisen utöva sitt naturliga beteende, böka i jorden, äta schysst producerat foder, växa i sin naturliga takt och få ett någorlunda drägligt liv. Alternativt bli utfodrad med importerad GMO-soja, få stå i stora och trånga stallar inomhus, samla på sig massor av stresshormoner och antibiotika som i sin tur även påverkar köttkvalitén, och slutligen slaktas under grymma förhållanden.

När du handlar, ta med dina goda intentioner bortom frukt och grönt, och ta med dem ända till köttdisken!

Hållbart producerat kött kostar mer, men om du byter ut 3 köttmåltider i veckan mot vegetariskt så har du snart parat in den extra kostnaden och kan äta fin fläskfilé med gott samvete.

För mer mat och klimat: http://unt.se/elsasklimatprat

bild från fotoakuten.se

Kategorier: Åsikt & debatt, Fördjupning
Dela

Etiketter: , , ,
 • Niklas

  Glöm inte att man också kan skippa köttet helt och hållet och äta gott och hälsosamt samtidigt som man tar tillvara djurens intresse fullt ut – nämligen att leva för sin egen skull.

 • Karin

  Håller med om att det är konstigt att det går så bra för KRAV-grönsakerna och mjölken, medan det är så svårt att få fart på KRAV-köttet.

  Svenska grisar slaktas vid 6-7 månaders ålder, vad jag har hört.

  —————
  PS (och hör väl egentligen inte hit). En griskulting i naturlig miljö är lika lekfull och nyfiken och busig som en hundvalp. En vuxen gris som mår bra är klok, vaken och läraktig och trogen sin flock, precis som en hund. Varför föder vi inte upp och äter hundvalpar?

 • Eva

  Som veterinärstudent har jag nu sett ett antal gårdar med konventionell produktion. De anläggningar jag har varit på har varit välskötta, regelverket har följts och ägarna har varit mycket kunniga och engagerade. Nu har jag även varit på en KRAV-gård och sett skillnaden: Pigga smågrisar som hoppar runt och busar på en djup halmbädd och har möjlighet att gå ut. Slaktsvin med samma möjligheter. Detta är mycket dyrare förstås, och inte förenligt med fläskkotletter för 39.90 kr/kg. Om folk visste skillnaden så tror jag att de flesta skulle vara beredda att betala mer för kött från grisar som lever ett mer naturligt grisliv!

 • Per

  Då har du väl också varit på ett antal krav-mjölksgårdar med antar jag….. Vad har du för synpunkter på sättet de hanterar sina tjurkalvar?

 • Lilian

  Skulle vilja se MER debatt överallt om det fruktansvärda slaveriet som vi människor utövar vid storindustriell kött produktion. Detta är vår tids stora slaveri. Grisar, kor och höns som är värst drabbade är högt utvecklade däggdjur med intelligens och känsloliv i högsta grad närstående människan. En stor mängd forskning visar detta, men det tycks inte alls slå igenom hos konsumenter och industri och ”näringsutövare”. Allt strängare regler gäller för hästhållning med rätt att dagligen vistas ute på yta där det går att galoppera!!! Aldrig har vi betalat så liten andel av vår inkomst som vi gör idag! Skall djuren betala för vår lyxkonsumtion med sitt lidande?? Våra tamdjur är framavlade utifrån en benägenhet att ha tillit till människan och en vilja att vara till lags. Vår moderna stordrift för kött, mjölk och äggproduktion är barbariskt djurplågeri. Människan är tyvärr i behov av en viss del animalisk föda. Det går inte att leva helt vegetariskt utan tillsatser till vegetarisk mat som livsmedels har sett till. En intressant bok i detta ämne är bl.a Gryning över Kalahari av Lasse Berg. Vi måste behandla de djur vi föder upp så att de kan leva naturligt i lagom stora flockar, behandlas med respekt och kärlek och avlivas utan att de märker det och det är vi skyldiga att betala för.