KRAVlösen, ett sätt att stödja omställning? « Dyrare mat, NU!

KRAVlösen, ett sätt att stödja omställning?

Skribent:

Hej ………företagsnamn…….. jag köpte nyss er produkt ………..produktnamn………som jag tycker mycket om. Tyvärr är den inte ekologisk vilket jag hade velat att den skulle vara. Jag tycker att det är självklart att ta ansvar för miljön och för vår gemensamma framtid och är också beredd att betala lite extra för att ta det ansvaret och för att matproducenter ska kunna välja mer hållbara produktionsmetoder. Därför har jag satt in ……….summa………… till KRAVlösen, en omställningsfond för jordbrukare och  matföretag som vill ställa om till ekologisk matproduktion. Jag hoppas att fler gör som jag och att ni söker pengar ur fonden för att göra era produkter ekologiska.

Tack på förhand

…………namn………….

Visst vore det roligt om man kunde göra så? Klimatkompensation har ju nackdelen att man fortsätter med ett negativt beteende, men betalar sig fri från ansvaret. Så ska vi inte göra. Men kanske vore det bra att ha en omställningsfond som delvis finansieras genom insättningar från allmänhet och företag som vill se en förändring. Att visa att det ligger ett gemensamt intresse och ansvar i omställningen.

Det är inte alltid man hittar ekologiskt och rättvisemärkt utan får köpa det konventionella trots att man egentligen inte vill. Det finns också många varor som inte går att få ekologiska, kanske har man ickeekologiska favoritrestauranger eller favoriträtter som är svårt att hitta ekologiska ingredienser till. Kanske har en skola tvingats köpa in ickeekologiska varor på grund av upphandlingsregler. Då kan man visa, både för företaget och för omgivningen att man vill se en förändring, och att an är beredd att bidra till den.

Nu behöver jag era tankar. Hur kan ett sånt system fungera och se ut? Är det en bra sak att driva i Dyrare Mat Nu´s regi? Skulle folk betala? Skulle företagen och jordbrukarna söka? Vad skulle vi tillsammans kunna bidra med och detta blev ett lyckat och välkänt koncept? Vilka är riskerna?

Tyck till allt vad ni orkar!

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter: , ,