Klimatsmart inälvsmat « Dyrare mat, NU!

Klimatsmart inälvsmat

Skribent:

Kan du tänka dig att äta lever, njure eller komage? Då är du välkommen att haka på den nya heta trenden -inälvsmat.

http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/inalvsmat-kan-bli-hogsta-mode-igen

I många kulturer finns en lång tradition av maträtter som består av inälvor i olika former. Skottland har sin traditionella Haggis och i Frankrike kan du en Trippa alla Fiorentinia till lunch. (En gryta gjord på strimlad komage, tomat, vitlök och presilja.) Även i ett fattigare Sverige har vi haft för vana att ta tillvara på alla delar av djuret, och det var faktiskt inte särskilt länge sedan vi fortfarande fick med alla inälvor, prydligt paketerade i en papperspåse inuti kycklingskrovet, när vi köpte hel kyckling.

Idag lyser dock lever, njure och bräss med sin frånvaro i köttdiskarna. Med undantag för leverpastejen som fortfarande har en given plats på många svenska frukostbord, så han inälvsmaten blivit utkonkurrerad till förmån för billiga danska kycklingfiléer och kraftfoderstinn nötfärs från Brasilien.

I ett samhälle där vi äter allt mer kött är det varken moraliskt-, etiskt- eller miljömässigt hållbart att vi bara äter fileér och skinkor. Ett djur består även av vingar, revbensspjäll och inälvor. Jag tänker inte tvinga någon att äta inälvor, men om man äter 8 portioner kött i veckan så är det väl inte mer än rimligt att 4 av dessa består av kycklingvingar och fläsklägg, samt att en av dessa består av inälvsmat? Om du ändå bara kan tänka sig att äta filéer så kanske det faktiskt inte är försvarbart att äta kött mer än 3 ggr i veckan?

 

För mer mat och klimatprat: http://elsashalsa.se

 

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
  • Maritstigson

    Alldeles rätt. Gott nog att många menar att vi behöver hålla djur på grund av biologiskt mångfald och öppna landskap och liknande men vad som måste bankas in i skallen på dessa debattörer är att det inte fungerar om 7 miljarder människor vill äta finkött tre gånger om dagen. Basta. Tack för fina inlägg!