Priset för storskalig köttproduktion? « Dyrare mat, NU!

Priset för storskalig köttproduktion?

Skribent:
 

Kina håller på att komma ikapp västvärlden på flera håll. Ekonomiskt, industriellt, och nu har de även börjat lägga sig till med allt fler livsmedelsskandaler.

Först kom skandalen med den giftiga bröstmjölksersättningen, och nu har det har nyligen kommit fram att Kinas största köttproducent har utfodrat djuren med ämnet Clenbutero, vilken är en olaglig substans. Clenbutero ökar fettförbränningen och muskeluppbyggnaden hos grisarna, vilket ger ett magrare fläskkött som många konsumenter efterfrågar. Det kan även leda till yrsel och hjärtklappning hos människor som äter köttet.

Vi blir allt fler människor på jorden. Innvånarna i västvärlden blir allt rikare, och ju rikare vi blir desto mer kött äter vi.  Många länder under utveckling strävar efter en mer västerländsk livsstil, och de normer som den medför.

Men hur långt är vi egentligen beredda att gå för att bibehålla en storskalig köpttproduktion?

Källa: TT- AFP, genom DN.

Bild från fotoakuten.se

Mera mat och klimatprat finnes på: http://unt.se/elsasklimatprat

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
 • http://www.facebook.com/vilhelm.p.nilsson Vilhelm Per Håkan Nilsson

  Jag blir illamående av att höra sånt här.
  I mitt utforskande i ämnet så är köttätande en absolut nödvändighet för en långvarig hållbar hälsa hos oss människor. Detta kom som en chock för mig då jag varit vegetarian i nästan 9 år och vegan i 1. Nu ser jag att det som höll mig fasst i den livsstilen var mest baserad på ignorans.
  Kött bör aldrig komma från stora industrier som föder upp djuren på onaturlig mat som spannmål och soya. Det är det som är boven i spelet. Och det finns 7 företag som kontrollerar världens spannmålsproduktion, det är klart att de vill att överskotet ska gå någonstans, och då blir det djur som får äta upp det.
  Min fråga är inte, hur mycket kött kan vi äta för att det ska vara hållbart, utan hur mycket åkermark ska vi fortsätta förstöra för att odla den spannmål som djuren matas med? Får de gå på grönbete eller äta sin naturliga föda, gräs, så kan vi omvandla dagens ökenliknande monokulturer av död jord och besprutade växter, med boskap som både får äta sin naturliga föda samt bygga en levande matjord varje gång de gör ifrån sig.
  Men det skulle ju inte göra spannmålsindustrin särskilt glad.