Från fettfobi till smörreligion « Dyrare mat, NU!

Från fettfobi till smörreligion

Skribent:

Trenden är solklar. Vi äter mer fett. Försäljningen av feta mejeriprodukter som smör, grädde och Creme frachie har ökat med 20 % de senaste åren, medan lättmjölken och smörgåsmargarinerna har fått stryka på foten.  Detta är troligtvis reaktioner på först tillsatsdebatten och nu senast LCHF-trenden.

http://www.dn.se/ekonomi/nu-koper-vi-mer-fet-mat

När tillsatsdebatten kom blev jag glad. Fettfobin som länge härjade i Sverige upphörde succesivt, och äntligen började folk reagera på att det kanske inte är helt naturligt att en kanelbulle ska innehålla 40 olika ingredienser, och hålla sig ”fräch” i ett halvår. Eller att Creme frachie, som baseras på grädde med en naturlig fetthalt på 34 %, plötsligt kunde innehålla 5 % fett. Ingrediensen ”modifierad stärkelse” var regel snarare än undantag i mejerikylen.  Men någonstans kring 2009-2010 så gick det lite över styr. Fettreligionen exploderade över Sverige, där smöret och grädden blev våra gudar, och lightprodukterna och kolhydraterna var lika med skärselden.

Jag är glad att den tidigare rådande fettfobin har upphört, och jag använder hellre en liten skvätt äkta grädde än en hel deciliter ”matlagningsgrädde” ( dvs. grädde, vatten och stärkelse) i såsen. Men att rött kött ökar risken för cancer är bevisat flera gånger om, och att dagligen fylla magen med mättat fett kommer att ge dig höga blodfetter och höga kolesterolvärden, -ÄVEN om dieten bidrar till att du går ner i vikt.

 

Fett i måttliga mängder är bra, men välj i såfall rätt sorts fett. Enkel- och fleromättade fettsyror sänker det dåliga kolesterolet (LDL) och de innehåller vitaminer, antioxidanter och livsnödvändiga fettsyror som vi behöver.

Här kommer en liten fettguide över källor till bra fetter:

 • Nötter och mandlar
 • Frön, t ex Solros-, pumpa-, sesam-, psyllium,- eller krossade linfrön.
 • Fet fisk, (men välj då MSC- eller KRAV-märkt fisk.)
 • Växtbaserade oljor,  t ex raps-, oliv-, solros-, eller linfröolja.
 • Avocado

 

Mer mat- och klimatprat hittar du på http://elsashalsa.se

 

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
 • Tina

  Nä nu har jag tröttnat på den här anti-lchf kampanjen som råder här, tack för mig.

 • Pontus

  Helt riktigt! Rätt fett är nyttigt, fel fett farligt! Tack för tipsen om bra fetter.

 • Jonas

  Elsa, det vore toppen om du kunde verifiera dina tvärsäkra påståenden med några säkra studier som visar på att rött kött ger cancer och att mättat fett ger hjärtsjukdom. Då menar jag inte en bunt observationsstudier utan dubbelblinda kliniska studier med hög evidensgrad. Väntar med spänning på ett mer nyanserat inlägg.

 • Jonas

  Pontus, tyvärr blir du lurad av Elsas fett-tips. Den feta fisken är nyttigt men merparten av de vegetabiliska fetterna är inget som vår kropp tycker om. De innehåller på tok för mycket omega-6-fett vilket är starkt inflamatoriskt. Dessutom har vi väldigt svårt att tillgodogöra oss de vegetabiliska omega-3-fetterna. 

 • http://thenetandthetulle.com/ Alexandra

  Håller med Jonas, skulle vara intressant att få se dessa tvärsäkra bevis för farorna med rött kött och mättat fett. Eller så kanske en utbildning i forskningsmetodik vore på sin plats…

 • josef

  Ah, LCHF-predikanterna. Det ska bli så skönt när den här trend-dieten blåser över.

 • Hanna Wahlqvist

  Säger som Jonas och Tina. Vad grundar du detta på? Esom det inte finns nån tillförlitlig forskning som visar att mättat fett är dåligt för hälsan eller att rött kött orsakar cancer så skulle säkert även livsmedelsverket bli jätteglada om de fick ta del av din källa, då de inte kan uppvisa någon studie som ligger till grund för sina uttalanden? Finns däremot forskning som visar att cancer och socker hör ihop, vilket bara är en av anledningarna till att folk äter LCHF och artegen föda. Så tyvärr josef, och elsa, detta är ingen diet och ingen tillfällig trend utan lchf är bara ett annat namn på hur vi har ätit långt mycket längre än de sista ca 50 fettskrämda ohälsosamma åren. Väldigt synd på en sida med bra intentioner att det ska skrivas så mycket skit om en hälsosam livsstil med naturlig, artegen föda, som får folk i drivor att bli av med sjukdom efter sjukdom. (Borde väl åtminstone skapa lite nyfikenhet och någon vilja till vidare utbildning och förkovring hos er när, enligt er, farliga livsmedel får folk att bli friska, bli av med diabetes, sluta med hjärtmediciner, mm mm??) Detta var iaf det sista okunniga inlägget jag pallade med, så tack för mig!!

 • josef

  Och den där predikan bevisar igen varför LCHF-trenden är så himla tröttsam. Anhängare av de flesta tidigare modedieter var nöjda med att ta det beslutet själva, men lchf måste tydligen predikas tills alla blir lärjungar. För det mesta återföljs det dessutom med den implicerade förolämpningen att alla som inte stödjer LCHF skulle göra det enbart av okunskap och rena felaktigheter (som om vi inte hade ätit bröd de senaste två tusen åren).