En plan för att lösa världskrisen « Dyrare mat, NU!

En plan för att lösa världskrisen

Skribent:

Jag gör det lätt för mig, och rekommenderar helt enkelt boken

Vårt val skriven av Al Gore

ICA Bokförlag 2009.

Kategorier: Fördjupning, Inspiration / Livsstil, Tips
Dela

Etiketter: ,
 • Upplyst

  Al Gore är korrupt och hoppade på det gröna tåget bara för att kunna tjäna en massa på cap n’ trade.
  Att tro på vad han skriver är likvärdigt med att tro på tomten.

 • Boken som alla matintresserade bör läsa: Vegomyten av Lierre Keith.

  För mig blev det som att läsa boken ”Tyst vår” den boken beskrev då vad Rachel Carson uppfattade som förödande effekter av användandet av bekämpningsmedel, bland annat DDT. Hon menade att om myggor utrotas kommer även fåglarna dö – och därmed blir våren tyst. Boken blev en storsäljare och blev en ledare i den tidiga miljörörelsen.

  Jag anser att Vegomyten i dag förtjänar motsvarande uppmärksamhet.

  Vegomyten tar b.l.a upp jordbrukets ensidiga odling av monokulturer.
  Lierre Keith studerade och värderade, prövade och resonerade och landade slutligen i att vegetarianernas och veganernas alternativ bottnade i en fullständig okunnighet om hur naturen fungerar:

  ”De visar sin okunnighet när de påstår att en jordbruksdiet bestående av ettåriga grödor är hållbar och fri från död, när den i själva verket är destruktiv och genomdränkt av död”

  ”En matsked jord innehåller mer än en miljon levande organismer, och varenda en äter, Jord är inte bara smuts, en enda kvadratmeter matjord kan innehålla tusen olika djurarter.”

  ” Men för att någon ska leva, måste någon annan dö.”

  I naturen äter alla. Det är grundvalen för fortsatt liv.
  Växterna äter jorden, gräsätarna äter växterna, rovdjuren (däribland människan) äter gräsätarna och varandra och jorden äter djur och växter.

  Jordförstöring
  Två tredjedelar av jordens landyta passar inte för ettåriga grödor. På den återstående tredjedelen har de ettåriga grödorna tagit över helt . De ettåriga grödorna och de öppna jordarna gör att humuslagret förstörs och blir allt tunnare. Fleråriga grödor däremot, skyddar jordarna. De behöver inte stora frön för sin fortplantning, utan deras rotsystem finns där som ett skydd år efter år och tillåter att humuslagret tillväxer.
  Keith skriver: ”Av den nordamerikanska prärien återstår nu bara två procent av dess ursprungliga yta och matjorden, som en gång i tiden var fyra meter djup, kan nu mätas i centimeter”.

  Jag anser att Vegomyten av Lierre Keith är av samma dignitet som Tyst vår.
  Den bild som Keith målar upp är skrämmande, den tar nu enligt media ett skutt över till Afrika som skall genomgå samma ”gröna monokultur-revolution” liknande den i Asien på 1960-talet.

  Vegomyten – Maten, rättvisan och en hållbar framtid.
  Rekommenderas

 • Anna Orrell

  Det finns en del matnyttigt, bokstavligen, i den. Med tanke på kommentarer som kom efter vårt inlägg på politikerbloggen.se, så finns anledning att lyfta fram ny litteratur på teman som världens försörjning och utarmning i tredje världen. Därav valet.

  Det som Gore ser som fakta i dessa frågor, är samma som jag kan läsa i andra rapporter och böcker (Gore har ju baserat sin bok på något), dock är de inte lika nyutgivna och lättlästa som denna bok.

 • Anna Orrell

  Per H, denna bok har vi blivit uppmärksammade på flera gånger. Jag förstår bara inte riktigt vad den har med saken att göra, eftersom den är skriven som ett aggressivt angrepp på veganer (i första hand). Veganer har inte alltid något (men naturligtvis skiljer sig detta från person till person) annat syfte med sitt val än djuretik eller att helt enkelt fjärma sig från den naturlighet du nämner i citatform. Om en arg författare påstår att t ex ”deras huvudsakliga föda består av ris och soja” om en grupp, så tror jag inte att det är de mest ”miljöintresserade” han pekar ut.

  Jag känner ingen som förespråkar en mer återhållsam konsumtion av tamdjurskött som samtidigt rekommenderar att man ska ersätta hälften med konventionella sojaprodukter. Eller quorn, för den delen heller, för det kommer också alltid upp i dessa sammanhang.

 • Man kan koppla användningen av monokulterer i jordbruket till hela planetens hälsofråga.

  Bra bok tål att uppmärksammas många gånger.

  Parantes: Att vara arg och engagerad – Vegan slängde en chilipeppar-paj i ansiktet på Vegomytens författare vid en presskonferens.
  Måste vara en förskräcklig bok? Nej, tycker den är en ögonöppnare.

  Har Du läst boken, eller bara SVD:s recension?

  Boken jag refererar till är genomtänkt och resonerande den redovisar författarens erfarenheter, hon analyserar över flera kapitel de olika inriktningarna och dess argument, boken tänker sig ett alternativt flerårigt bruk av perenner som ger minskat slitage av humuslagret och bort från dominansen av ettåriga fröer/monokulturer.

  Lärdom av boken.
  Växtförespråkarnas argument har jag tidigare stått svarslös inför, Lierre Keith ger mig nyckeln till att genomskåda dessa, kostfrågan får inte kidnappas.
  Tex.
  Har själv aldrig tidigare förstått hur mycket utrotning död och sjukdom ettåriga fröer representerar.

  Din rubrik
  ”En plan för att lösa världskrisen” jag tolkar denna rubrik som att vi måste ha en långsiktigt och hållbart lösning för planetens matförsörjning utan att skapa biologisk utarmning, sjukdom och död oavsett allt levande, från mikroberna i det plöjda humuslagret till allt högre nivåer i näringskedjan.

  Lierre sammanfattar vad som är nödvändigt på det att vi långsiktigt skall överleva på denna planet, jordbruket med monokulturer är ingen hållbar lösning.
  Boken har i högsta grad med din rubrik att göra.

  Potatisen löste den överhängande svälten i Europa, knölens stärkelse kom befolkningen tillgodo. Vid svältsituation borgar stärkelse för överlevnad dock icke långsiktig hälsa, detsamma gäller Cerealier.
  Den ”Tysta vår” vi fortfarande skördar beror inte enbart på pesticiderna utan på ensidiga jordbruket, monokulturernas utbredning med allt vad det innebär, klimat/miljöförstöring.

  Sjukdomar
  Det du ser av moderna sjukdomar som breder ut sig över världen (kommer nu starkt även Afrika) dessa har sin grund i just monokulturerna, ettåriga fröer, artfrämmande föda för både betesdjur och människor.

  Den sjukdomsresa jag gjort påminner om det Lierre Keith beskriver i sin bok, om än andra symptom.
  Genom att göra som bokens författare, kostomläggning bort från ettåriga fröers produkter till fördel för animalisk föda, då återfick jag min hälsa.

  Tillspetsat
  Det är inte människan som domesticerat cerealierna, det är cerealierna som domisticerat oss, till förfång för hälsan och mångfalden på planeten!

  Det är det som jag tycker är kärnfrågan som inte får trixas bort, frågan får inte kidnappas av ettåriga fröers förspråkare, Al Gore och kompani.

 • Anna Orrell

  Per H, du behöver inte tolka rubriken alls, det är undertiteln på Gores bok. Den är just EN PLAN, inte nödvändigtvis den absoluta sanningen i alla stycken.

  Jag har inte läst recensionen av Keiths bok i SvD, btw.

 • Anna Orrell

  Nu har jag läst recensionen, bedöm själva om det ligger något i den.

  http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/varken-hackat-eller-malet_4421289.svd

 • PerH:
  ”Har själv aldrig tidigare förstått hur mycket utrotning död och sjukdom ettåriga fröer representerar.”
  Det var nog det dummaste jag hört. Men du kanske enbart försöker vara provoaktiv?
  Jag förespråkar inte att vi ska ge upp köttet. Däremot dra ned på denna energikrävande lyxvara. Sen får du inte glömma att köttet vi äter i mångt och mycket är uppfödda just på stora monokulturer med just ettåriga grödor. T.om. i mångt och mycket just på den ettåriga grödan som veganerna förespråkar som huvudsaklig proteinkälla – sojabönan. Att sedan kika igenom officiella siffror för vilka landarealer det krävs, så kanske det inte är särskilt smart för oss svenskar att äta kött varje dag?
  Möjligen har författaren en hel del bra idéer. Att använda fleråriga växter tillsammans med anuella kulturer, eller med boskap har används i varmare klimat med stora fördelar och är egentligen ingenting nytt.
  Och potatis i all ära. Men om du grottar in dig lite i hur potatisodling ser ut idag, så inser du att insatserna inte längre är värt det.
  Jag har för övrigt också svårt att köpa Al Gore. Åtminstonde så länge han själv har stora pengar i oljebolag och flyger runt i sin privatjet. Han känns verklighetsfrånvänd och distansierad från sina egna åsikter. Eller har jag fel?

 • Anna Orrell

  Nja, grejen är väl den att Gore inte hittat på fakta och uppskattade uppgifter i boken själv, utan mest förpackat dem på ett lättillgängligt sätt. Jag har snabbt kollat igenom de nyare rapporter och böcker som finns på biblioteket, och de flesta har ungefär samma uppfattningar, men är torrare och mera svårlästa.

  Privatjet kan väl jämföras med de gamla skruttbilar som mängder av miljövänner har fräst omkring i under årens lopp. Han har bara mer pengar. Och kom inte och säg att alla med bilvraken hellre skulle ta bussen. Alltså, inte så lyckat kanske, men inte heller ovanligt att det inte är konsekvent.

 • Möjligt att han har rätt. Men han är inte på något sätt trovärdig så länge han inte väljer att själv spara in på sitt högkonsumerande liv.
  Det känns lite som om Monsanto skulle förespråka att inte använda herbicider, ifall man vill dra det till syna extremer.
  Att du drar någon slags jämförelse med att miljövänner åker runt i gamla bilar är bara löjligt. Förklara din poäng istället.

 • Anna Orrell

  Den sk poängen är att det var en del debatt ang ”vår syn” på det globala, världens försörjning och det långsiktiga perspektivet för ett tag sen.

  Istället för att fortsätta en ganska meningslös lång diskussion länkade jag tillslut några av de andra bloggarnas texter kring dessa ämnen, och eftersom t ex Gore har samlat en hel del färskt material, så känns det lättare att föreslå att man läser något av det jag har läst och skaffar sig en egen uppfattning, än att jag ska sammanfatta tre böcker om världsläget.

  Det är ju inte så att jag uppmuntrat till personkult kring Al Gore.

  Poängen ang de miljövänner som kör Volvo Amazon är att en viss inkonsekvens inte per automatik gör att någon har fel i sak.

 • Anna Orrell

  Jag skulle dessutom välkomna att Monsanto tog avstånd från sitt eget handlande, om det är så du menar.