Alla har rätt till den fria viljan « Dyrare mat, NU!

Alla har rätt till den fria viljan

Skribent:

Vi har under resans gång mött argument om den fria viljans oantastlighet och detta plockar genast fram hobby-filosofen inom mig.

”Jag har rätt att göra som jag vill, så länge jag inte skadar någon annan!”

Om vi som förespråkar Dyrare mat, NU! plockar ner detta nyliberala påstående i sina beståndsdelar, så finner vi att det uppstår svårigheter. Jo, alla har rätt till en fri vilja, men hur definierar vi begreppet ”inte skadar någon”? Allt vi gör, alla beslut som tas, påverkar någon annan i någon mån. Ingår jag själv? Får jag skada mig själv? Allt jag väljer påverkar också mig. Ingår djur och natur?

Ponera att jag vill ha godis, och bestämmer mig för att utöva min fria vilja och köpa det. Vilka påverkar jag då, vilka val kan jag göra för att påverka i mer eller mindre positiv eller negativ grad?

Om jag köper en chokladkaka, en billig. Jag vill ha billigt godis, för då får jag kvantitet för pengarna. Med mitt köp påverkar jag bl a mig själv (hälsofaktorn), handlaren (förtjänst), kakaoodlaren (rättvise, miljö, arbetsmiljöfaktorer), förädlaren (det samma), men det kan också påverka regnskogen (palmolja etc) med dess invånare, världsekonomin, klimatet etc.

Eller, jag köper en chokladkaka, en som bär sina egna kostnader, en ekologisk, fair trade-märkt, kanske kommer den t o m från ett kooperativ som arbetar för jämställdhet, rättvisa, biologisk mångfald och mot utarmade jordar. Jag får trots allt mitt godis, men med kvalitet istället för kvantitet. Jag påverkar fortfarande lika många som i föregående exempel, men med en vridning åt det positiva och allmännyttiga.

Har någon rätt att, genom att hävda sin rätt till fri vilja, påverka någon annans rätt till att utöva sin fria vilja, någon annanstans i världen? Genom att köpa mat/varor som ger bärkraft åt människor globalt, ger vi människor möjlighet att i större utsträckning välja sin framtid. Likaså gör vi genom att konsumera mat/varor som ger bärkraft åt ansvarstagande inhemska företag, en insats för att andra skall kunna utöva sin vilja.

Vad är det för fel på ”Jag har rätt att göra som jag vill, så länge det är till gagn för mig själv, någon annan och världen!”?

Och vilka följder får det om jag väljer att genom min fria vilja bestämma mig för att inte följa min vilja? Dessutom, att inte välja är också ett val.

VÄLJ LIVET!.

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter: , ,