En manifestation för hållbart producerad mat « Dyrare mat, NU!

En manifestation för hållbart producerad mat

Skribent:

Så var den född. Bloggen som samlar debatten kring konsekvenserna av den mat vi äter. Här kommer du kunna läsa fördjupningar, ta del av debattinlägg och låta dig inspireras av andra som tröttnat på den bittra eftersmaken av billig mat.

Dyrare mat, NU! på Facebook

Det var för mindre än två veckor sedan som jag hörde programmet Matens pris i P1, Sveriges Radio och startade Facebook-gruppen med samma namn som bloggen. Jag länge, även under den skrala tiden som student, argumenterat för att den billiga maten inte är billig utan att kostnaden bara tas ut på andra platser. Hos framtida generationer eller i urusla arbetsvillkor för producenten.

Maten är ett ämne som står nära oss alla. Oavsett vi gillar att stå i köket eller inte. Det är inte för inte som kokböcker traditionellt varit en lukrativ inkomstkälla för bokförlagen. Min uppfattning är dock att vi pratar annorlunda om maten idag än vi gjorde för bara några år sedan. Om det är i klimatdebattens spår eller för att den matkultur vi utvecklat fått allt tydligare negativa konsekvenser låter jag vara osagt.

Jag startade alltså gruppen kanske mest som ett uttryck för min egen frustration över de skrämmande fakta som kom fram i Matens pris. Och till min ytterst positiva förvåning spred sig gruppen snabbt på Facebook. På en vecka nådde vi 600 medlemmar och bara några få dagar senare hade antalet nått 1000 medlemmar. Det intressantaste tycker jag är att gruppen lockar medlemmar från så vitt skilda delar av samhället.

Sedan gruppen vuxit har jag blivit kontaktad av forskare, vetenskapsjournalister, filosofer, kockar, förskolelärare, bönder, studenter och så vidare. Och alla skriver de under på det tydliga budskapet. VI ACCEPTERAR INTE DE KONSEKVENSER SOM DEN BILLIGA MATEN MEDFÖR!

Men självklart delar vi inte alla samma idéer om lösningar. Vi kan argumentera olika om vem som bör bära ansvaret för situationen.

Därför startar vi nu bloggen, Dyrare mat, NU! Vårt syfte är inte att formulera svaren utan att vara en plats för åsikt, inspiration, fördjupning och debatt om hur vi kan skapa system där förorenaren betalar och maten bär sina egna kostnader.

Bloggen är partipolitiskt obunden och ingen organisation står bakom initiativet. Dyrare mat, NU! är inte en egen organisation utan vi hänvisar hellre till fortsatt engagemang i den mängd av organisationer som redan arbetar med de här frågorna.

Så härmed hälsas du välkommen till den nya bloggen mat, samhälle och systemperspektiv..

Kategorier: Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter: , ,
 • Ja, jag känner mig stärkt! En motreaktions behövs definitivt! Stormarknader är platser som jag inte besöker, äger ingen bil. Storleken på bilen,på varuvagnen och parkeringarna driver upp detta vansinne! Handlar cyklandes Krav-märkt på min butik i närheten. Har alltid reagerat på hur tidningar slår upp stora prisjämförelser mellan butikerna. Jag väljer inte mat efter prislapp utan efter varifrån det kommer och hur det producerats!

 • Anna Orrell

  Inte bara storleken på varuvagnen, det finns inbyggda fack för de OBLIGATORISKA läskflaskorna också… A

 • Ola

  Jag är en sånn där luttrad 60-talist med bil som handlar i köpladorna ibland. Men jag åker tåg till jobbet, inte för att bilen är för dyr utan för att det är onödigt. Luttrad eftersom jag som de flesta gamlingar sett hur stora ord till synes enkla ord spelas bort av marknaden och det slutar med att vi betalar mer för samma skit som innan. På 60-talet satt tusentals långhåriga på tända i parker och höll varandra in hand och sa ÅÅÅÅÅÅÅÅÅ nu kan det inte bli mera krig ÅÅÅÅÅ va fina vi är med våra blommor och lsd och fiiiiint. Det blev ju mycket av det! Hoppas det ni 80-talister kan sköta det bättre än våra föräldrar. Lycka till!

 • Christina Nilsson

  En tolftedels klimatsmart – dags för omfördelning i privatekonomin? Jag tänker att det finns likheter mellan konsumtion och konsumtion. Att flyg och bilåkande är klimat-o-smart vet väl de flesta av oss sedan flera år. Om den billiga matens klimat-o-smarthet rapporterar Matens pris just nu. Går det att omvandla Thailandsresan till en semestermånad med begränsad bilkörning, tåg- eller bussåkande på närmare håll och med närproducerat på tallriken. Klimatlyx nästgårds? Så att en av årets tolv matmånader inte tär på jord- och atmosfärresurser?
  Har själv mycket liten plånbok (semestrar redan hemmavid) och stor matlust. Kan bidra med att äta mindre och se till att det jag stoppar i magen har ett just ursprung. Holländsk paprika ett minne blott – kommer inte servera något som kostat minst 37 gånger mer energi än det ger. Absurt!!!Har redan delvis återgått till barndomens (60-tal) kyskåpsinnehåll ”det säsongen bjuder” och kommer påskynda den resan.
  En definition av intelligens är ”förmåga att planera”. Hur intelligen är västerlandets företagare och konsumenter när produktion-vinster och konsumtion-tillfredsställelse baseras på metoder som riskera skjuta vår ansträngda jord-atmosfär i sank? Idag lever vi lika många människor samtidigt på jorden som någonsin levt – bara det frestar på planeten!

 • Cecilia

  Inte mer åt köpmännen, utan mer lokalt odlad mat med smak och kvalitet. Det önskar jag åt mig, mina barn och barnbarn och alla andras också. Med andra ord en bättre värld!

 • Maten måste bli dyrare, prislappen måste spegla den verkliga kostnaden. Låt oss sluta att lura oss själva. Kul och viktigt initiativ att starta den här bloggen. Jag gör det jag kan som VD för Middagsfrid. Vi väljer inte det billigaste utan försöker väga in både klimatmässiga effekter och ekologisk produktion där det har störst betydelse. T ex levererar vi alltid ekologiska citrusfrukter, paprika och potatis. Nötkött som släpper ut så mycket koldioxid har vi sällan, var 5:e vecka under vinterhalvåret. Varje vecka förkovrar vi oss och försöker lära oss mer om produktion, foder och odlingsmetoder. Vi räknar och jämför. Det är inte lätt. Snart känner jag att man inte kan äta någonting ute på restaurang längre. Det finns tveksamheter bakom så gott som varje råvara som hamnar på tallriken. Kallvattensräkorna drar för mycket energi att skala, odlingsräkorna skövlar regnskog, choklad innebär barnarbete, nötkött släpper ut farliga gaser och korna mår dåligt av det foder de får, grisarna får stå trångt och börjar bete sig onaturligt, kycklingarna äter soja som sprejats med farliga bekämpningsmedel osv. Det är ett under att jag orkar hålla på med det här, det är ju omöjligt att göra rätt. Och jag vill SÅ gärna göra rätt.

 • Christina Marie

  Kära Kicki Theander,

  överväg provsmakning av;

  1) musslor
  2) svensk tång ( soppa, sallad) ” viking- soppa” kunde kanska heta Thor & Frejas kraftsoppa
  3) ekologisk svensk rödkål köpt direkt från bonde
  4) vanliga svenska trädgårdsäpplen i stora klyftor; sura dito lättfrästa, sedan lättkokta perfekta ihop i mat. Söt som dessert, vackra i fruktsallad
  med vad som helst
  5) genom att kombinera olika vegetabiliska proteinkällor får du en komplett proteinhalt; läs gärna veganböcker
  6) ersätt mjölk: häll eko-havregryn/vatten (1/10) i en shaker, skaka e voila: havremjölk
  7) svenskt vildsvin ( enbart gamla galtar & suggor som inte har några tänder kvar), bered skinnet och använd
  m.m. m.m.

  TÄNK 1)smart, lokalt & NYTT = 2)vinstmarginalmässigt

 • axel helander

  hej hej! reagerade bara på namnet ”dyraremat.nu”…. varför inte bara ”bättremat.nu”? är den bra maten något som ska vara de till alla eller till de ”rika” och upplysta? eller har jag missat en djupare mening eller hänger jag upp mig på småskit?

  PEACE!

 • Axel, dyrare mat betyder inte nödvändigtvis att det behöver kosta mer för slutkonsumenten. Men poängen är att maten måste bära sina egna kostnader och inte tas ut i miljöförstöring, sociala problem eller läggas på framtida generationer. Det betyder att priserna till producenten i många fall behöver stiga. Om den ökningen inte kompenseras av minskade marginaler i handeln kan det innebära högre matpriser. Men som konsument handlar det om att om kunna köpa mat efter säsong och att undvika att köpa halv- och helfabrikat. Då kan du köpa dyrare mat utan att betala mer.

 • Thomas Gunnarson

  Hmmm…
  för trettio år sedan var maten cirka 30% av folk levnadskostnader. Idag är det cirka 15%. Någonstans har dessa pengar används till annat än mat.
  Kopplingen mellan hur många som jobbar med maten, jordbruket,slakt och mejerier och hur många som arbetar i övriga samhället är ju en följd av utvecklingen.
  För att ekonomin för dem som jobbar utanför jordbruket skall fungera så måste maten hela tiden bli billigare, ty annars rasar hela systemet….

  Tänk efter….
  När är maten som dyrast?
  När man odlar den själv, eller hur?!

  När är maten som billigast?
  När man tar den från någon annan, eller hur!?

  Var på skalan är vi idag?

 • Stefan Sjögren

  Hej!

  Lite tankeväckande boktips för er som är fundersamma, när det gäller maten.
  1. Välfärdens Ohälsa Lars Wilsson
  2. Vegomyten – Lierre Keith