En manifestation för hållbart producerad mat « Dyrare mat, NU!

En manifestation för hållbart producerad mat

Skribent:

Så var den född. Bloggen som samlar debatten kring konsekvenserna av den mat vi äter. Här kommer du kunna läsa fördjupningar, ta del av debattinlägg och låta dig inspireras av andra som tröttnat på den bittra eftersmaken av billig mat.

Dyrare mat, NU! på Facebook

Det var för mindre än två veckor sedan som jag hörde programmet Matens pris i P1, Sveriges Radio och startade Facebook-gruppen med samma namn som bloggen. Jag länge, även under den skrala tiden som student, argumenterat för att den billiga maten inte är billig utan att kostnaden bara tas ut på andra platser. Hos framtida generationer eller i urusla arbetsvillkor för producenten.

Maten är ett ämne som står nära oss alla. Oavsett vi gillar att stå i köket eller inte. Det är inte för inte som kokböcker traditionellt varit en lukrativ inkomstkälla för bokförlagen. Min uppfattning är dock att vi pratar annorlunda om maten idag än vi gjorde för bara några år sedan. Om det är i klimatdebattens spår eller för att den matkultur vi utvecklat fått allt tydligare negativa konsekvenser låter jag vara osagt.

Jag startade alltså gruppen kanske mest som ett uttryck för min egen frustration över de skrämmande fakta som kom fram i Matens pris. Och till min ytterst positiva förvåning spred sig gruppen snabbt på Facebook. På en vecka nådde vi 600 medlemmar och bara några få dagar senare hade antalet nått 1000 medlemmar. Det intressantaste tycker jag är att gruppen lockar medlemmar från så vitt skilda delar av samhället.

Sedan gruppen vuxit har jag blivit kontaktad av forskare, vetenskapsjournalister, filosofer, kockar, förskolelärare, bönder, studenter och så vidare. Och alla skriver de under på det tydliga budskapet. VI ACCEPTERAR INTE DE KONSEKVENSER SOM DEN BILLIGA MATEN MEDFÖR!

Men självklart delar vi inte alla samma idéer om lösningar. Vi kan argumentera olika om vem som bör bära ansvaret för situationen.

Därför startar vi nu bloggen, Dyrare mat, NU! Vårt syfte är inte att formulera svaren utan att vara en plats för åsikt, inspiration, fördjupning och debatt om hur vi kan skapa system där förorenaren betalar och maten bär sina egna kostnader.

Bloggen är partipolitiskt obunden och ingen organisation står bakom initiativet. Dyrare mat, NU! är inte en egen organisation utan vi hänvisar hellre till fortsatt engagemang i den mängd av organisationer som redan arbetar med de här frågorna.

Så härmed hälsas du välkommen till den nya bloggen mat, samhälle och systemperspektiv..

Kategorier: Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter: , ,