Ekoreko skolmat « Dyrare mat, NU!

Ekoreko skolmat

Skribent:

För några år sen började jag arbeta som ”ekorekokock” i ett litet skolkök med stora ambitioner. Vi ville göra en Jamie Oliver, och få eleverna med oss i kampen mot fördumning och dålig livsmedelskvalitet. Dessutom behövde en del av föräldrarna smörjas, eftersom de kunde uppleva skolmaten som lite underlig. För att få en positiv stämning krävdes tydlighet och dialog, insyn och lyhördhet. Man tjänar inget på att banka folk i huvudet med att något ”är nyttigt”.

Tyvärr har media inte varit det minsta intresserade av att visa upp skolköket som gott exempel, trots att flera försök gjorts. Det har hellre skrivits spektakulära artiklar om skräckexempel. Eleverna fick sig dock en tankeställare när de jämförde sin skolmat med andras genom Matakuten på tv…

Steg 1, att skriva en policy eller vision. En vision som är tillräckligt byråkratisk för myndigheter och kommun, kortfattad nog för att föräldrar skall orka läsa och ta till sig samt  så inspirerande att den kan vara till glädje. Ungefär så här blev det:

Skolköket serverar varje skoldag lunch beräknad till 65 personer. Två deltidsanställda ansvarar för alla i ett storkök förekommande sysslor. Specialkost serveras till vegetarianer (kött/fiskdagar), vegan, glutenintolerant samt laktosintoleranta.

Med en kost bestående av största delen grönsaker, spannmål och baljväxter kan en ny generation på ett tidigt stadium lära sig att uppskatta detta, något som är högaktuellt med tanke på dagens diskussioner angående barns och ungdomars matvanor. Även den globala frågan är aktuell i detta fall, på ett mycket påtagligt pedagogiskt sätt visas  alternativ till den stora köttkonsumtionen.

Tyngdpunkten ligger på vegetariskt kost, kompletterat med en eller två dagar nöt/lamm/vilt/fisk per vecka, helst från närområdet. Olika typer av baljväxter är annars vanligt förekommande. Flera typer av sallad samt knäckebröd/smör erbjuds varje dag. Soppdagar finns det nybakt bröd. På fredagar serveras efterrätt.

Maten lagas i allmänhet från rena råvaror, med ytterst få halv/helfabrikat. I princip alla råvaror är av ekologisk kvalitet, och i mån av tillgång prioriteras närodlade produkter. Återigen en pedagogisk vinst, att kunna visa på att maten kommer från närområdet, istället för att ha transporterats långväga. Ofta känner flera av eleverna t o m den som odlat råvarorna.

Måltidssituationen bör präglas av lugn och ro, därför äter eleverna i två omgångar. Bordservering gör att rörelsen i matsalen minskar. Rummet dekoreras enkelt, efter de olika årstiderna. Personalen presenterar maten för, och läser en enkel bordsvers med, de yngre eleverna före måltid. Alla elever skall närvara i matsalen, därför äter samtliga något till skollunch.

Matsedel kommer inte ut till eleverna i förväg, detta för att slippa onödig positiv eller negativ förväntan, och för att ge köket större utrymme till förändringar i det redan planerade. Däremot kan föräldrar som önskar detta få en preliminär matsedel via mail.

Skolköket strävar överhuvudtaget efter att ha en dialog med föräldrarna och ge dem en viss insyn, genom att föra samtal angående t ex matsedelns innehåll och dela ut recept, både via skoltidning och efter förfrågan. Under allmänna föräldramöten brukar kökets vision (någon gång per år) presenteras.

Enkelt och kort sammanfattat ser visionen eller filosofin ut ungefär som följer: mycket grönsaker/rotfrukter, mer baljväxter och mindre kött, lagat från råvaror av ekologisk kvalitet, närodlat, vackra färger, doftande mat, god smak, glad personal… Och förhoppningsvis mätta, glada barn!


.

Kategorier: Åsikt & debatt, Fördjupning
Dela

Etiketter: , ,
 • Hej!

  Jag ville bara säga TACK! för ett jättebra initiativ!

  Nu är det så att jag själv varit i kontakt med kostverksamheten och skolan där vi bor angående den mat som serveras. Trots påstötning och frågor så har jag väntat på svar sen i november förra året… Så går det till. Man vill inte att föräldrar ska blanda sig. Man kan inte heller besvara de frågor jag hade.

  Det märkliga var att sonen en dag plötsligt utbrister att de har fått Bregott på matan. Då funderar man ju om det beror på all information och all energi jag som förälder faktiskt har lagt ner på att påverka.

  En annan aspekt av vårt miljötänk är att nästan ekotänk kretsar kring mat. Men då brukar jag kontra med att vårt största organ faktiskt är huden och att den kan suga upp, upp till 60 % av vad man smörjer in sig med. Och ändå finns det en uppsjö med produkter som benämns naturliga/ekologiska/certifierat ekologiska men som ändå innehåller syntetiska/artificiella kemikalier som stör vårt immunförsvar och då speciellt barns. Varför skriver ingen en bok eller gör ett program om detta?

  Detta var anledningen till att jag startade mitt företag Lagerstedt & Company. Där kan man också läsa om vad maten egentligen innehåller under rubriken ”Fakta”. Det är sådant som man borde lära ut i skolan, tycker jag.

  Folk vill inte se. Folk vill kunna lita på tillverkare/myndigheter. Man väljer därför att blunda och verkligen tro att alla märkningar stämmer överrens med vad de lovar. Tyvärr säger jag, det stämmer sällan, iallafall när det gäller hudvårdsprodukter. När det gäller mat så kan man iallafall lita på Äkta Vara. Krav tillåter ju vissa tillsatser… men, men det är ju bättre än konventionellt.

  Ha en bra dag och kämpa på med att få ut ert budskap!

  Hälsningar
  Cina

 • Pernilla

  Jag blir verkligen glad att det finns ställen i Sverige som går att förändra till det bättre, verkligen ett toppenarbete som ni gör. Det jag undrar är vilken proteinkälla som ni använder till den vegetariska kosten, förutom bönor som inte alla gillar, och som man kan bli konstig i magen av?
  Sen tänkte jag på min egen situation, jag och min tonårsdotter är överkänsliga mot kolhydrater=blodsockersvängningar, vad serverar ni till de eleverna som har övervikt eller diabetes? Vi äter LCHF och det består av mycket naturligt fett som man också blir mätt på länge, men jag älskar bröd och pasta men får tyvärr stå över det och ta sallad istället.
  Jag bor i en stad som har landets största produktion av ekogrisar men, det mesta exporteras till England och här i butikerna så finns det inget kött bl.a pga regelsverige. Dessutom så måste de köras 30 mil till slakteriet. Hoppas på en förbättring i år.

 • Carina Lagerstedt Nilsson

  Hittar ingen mejladress till er så jag antar att jag helt enkelt får meddela er via en kommentar…

  Jag har lagt in en länk till er blogg på mitt företags hemsida; http://www.lagerstedtocompany.com/brainfo.htm#for-dig-som-konsument

  Säg till ifall ni vill att jag tar bort den.

  Hälsningar
  Cina

 • Anna Orrell

  Carina, små friskolor har närmare till beslutsfattarna och man måste som anställd ta ansvaret för föräldradialog, för det finns ingen annan att skylla på. Uppmärksamheten ang kvaliteten hos olika fetter har gjort att en del verksamheter har bytt till t ex bregott istället för margarin. Btw, ska titta på din sida sen. Anna

 • Anna Orrell

  Pernilla, ang protein så är det ingen panik. De flesta äter mer än nog av det hemma, o för barn som är vegetarianer/veganer finns ett antal kombinationer som i sig ger fullvärdigt protein; fullkornsbröd+baljväxter, fullkornsbröd+nötter/frön, fullkornssäd+gröna bladgrönsaker, fullkornssäd+mjölkprodukter, baljväxter+mjölkprodukter. Jag är mycket lurig när det gäller att servera bönor till elever, från början kan man mixa mer dem totalt, helst vita stora eller röda linser i tomatsåser. Senare kan man lägga några synliga, några mixade och när det är dags för integrerad hemkunskap är alla redan invanda på smaken när de upptäcker böninnehållet, o då struntar de i det. Jag har inte upplevt att det finns problem med matsmältningen, man vänjer sin mage och så kan man servera mycket mjölksyrade grönsaker till som underlättar. T ex råa grönsaker och kokt mjölk är sånt som kan vara lika svårsmält som baljväxter. Om jag skulle få bestämma, så skulle det förutom varmrätt finnas så stort utbud på en salladsbuffé att var och en kunde välja utifrån sin person. Barn har stor förmåga att själva känna av vad de mår bra av att äta. Problemet är att de ofta fråntas den instinkten av omvärlden i ett tidigt stadium. Vad det gäller kolhydrater skulle jag utgå från att man minskar den delen på tallriken och ökar de andra bitarna. Jag är personligen(!)ingen vän av LCHF, om det inte gäller personer med diabetes eller liknande. Men vi kan gärna fortsätta den diskussionen! Anna

 • Anna Orrell

  Ps. Anledningen att jag inte länkar till skolan, är att jag för tillfället inte arbetar där, och därför vill jag att kollegium och kök själva tar initiativ till länkning eller gästinlägg. A

 • Anna Orrell

  Pernilla, glömde svara på din fråga ang barn med övervikt. I det enda fall där föräldrar haft kontakt med dietist har vi fått godkänt på vår vanliga matsedel, förutsatt att vi inte serverade mjölk till maten, vilket vi aldrig gjort.

 • Carina,
  Vi är jätteglada att du gillar bloggen och att du vill länka till den. Vi behöver alla göra vårt för att dra vårt strå till stacken.
  Känner på mig att du kommer bli en av våra trogna läsare. Välkommen tillbaks!
  Linus

 • Pingback: ”…barn äter inte grönsaker!” Eller? « Dyrare mat, NU!()

 • Pernilla

  Anna.
  Jag är en väldigt liberal LCHF ätare, och vill gärna få ett stopp på matfusket på ALLA plan och det gäller också synen på fett och vilket fett som vi mår bäst av, vilket troligtvis varierar från person till person. Men en sak gäller dock för alla och det är den genomkemiska produkten margarin. Denna tillverkning behöver verkligen belysas mer.
  När jag började äta mycket smör och grädde så blev huden mjuk och elastisk och jag blev piggare. Problemet då är att hitta de ekologiska produkterna, men de kommer väl med tiden.

  Vad gäller säd så så tycker vi nog lite olika, Jag tycker att om man ska äta säd ska måste fytinerna och lektinet vara borta och det gör man enklast genom syrning sk surdegsbröd. Detsamma gäller väl bönor har jag för mig. Jag gillar verkligen nybakt med Bregott på men tyvärr blir det som sagt för mycket kolhydrater.

 • Anna Orrell

  Pernilla, jag föredrar också syrat bröd, men det går också bra med nattjäst bröd och dextrinerad säd. För vissa andra sädesslag och liknande gäller att få bort saponiner, kanske är det du tänker på? Och linser och bönor bör tvättas och blötläggas. Btw, ifall man vill undvika spannmål fast gärna äter pasta, så finns ju t ex majspasta för de glutenintoleranta och bovetepasta för de som inte gillar sädesslag!

 • G.

  Har du sett http://100skolkök1år.se/ ?
  Skulle tro att han kan vara intresserad av att besöka er och jämföra med andra kök.
  mvh,
  G.

 • Anna Orrell

  Tack för tipset G, skall kolla upp det!