Vegmat versus köttföräldrar « Dyrare mat, NU!

Vegmat versus köttföräldrar

Skribent:

När ett skolkök serverar övervägande vegetarisk lunch (läs mina tidigare inlägg om du behöver bakgrund!) finns alltid vuxna som oroar sig för näringsvärdet. Proteinbrist-skräcken hänger fortfarande kvar, och främst den, trots att det ju inte direkt är där risken för näringsbrist ligger. Sällan har någon frågat mig efter vitaminer, mineraler eller antioxidanter!

Jag kan välja att svara dessa familjer lite överlägset ”att de nog klarar sig på sitt dagliga överintag av animaliskt protein”, eller förklara hur lätt det är att kombinera ihop råvaror till fullvärdigt protein, eller så kan jag välja att alltid servera någon form av baljväxter. Det sistnämnda har fungerat bäst, inte ens de mest envisa köttförespråkare har kommit med invändningar angående proteinvärde i bönor och linser.

Jag har alltså experimenterat med bönor, och kan numera stolt presentera t ex potatis och purjolökssoppa eller potatisgratäng med 1/3 mixade vita bönor. Fullfjädrad blir soppan med ekologisk cremé fraiche, i potatisgratängen passar ekologisk grädde. De föräldrar som uttryckt oro för att maten inte skulle vara tillräckligt mättande gillar tanken på feta mjölkprodukter. För de laktosfria finns otroligt fin och prisvärd ekologisk mandelgrädde att ta till.

Mammor och pappor som inte är nöjda inverkar otroligt mycket på sina barn, som i sin tur påverkar sina kamrater, och därför tjänar man mycket på att få föräldrarna med sig. Eleverna märker aldrig bönorna förrän de ser med egna ögon att de tillsätts, därför vet inte föräldrar att man har tänkt ett steg längre om man inte talar om det!

Den besparing som linser/bönor innebär versus kött gör det möjligt att använda ganska dyra råvaror utan att få orimliga portionspriser. Dessutom mättar en gratäng med bönor mer än en ren potatisgratäng, vilket ger ytterligare fördel. Maträtter som är lika populära med eller utan kött/fisk kan alltid hållas vegetariska, t ex pizza, ostburgare och vårrullar. Lasagne går nästan lika bra med spenat och/eller linssås som med köttfärs, och tomat/linssås funkar utmärkt för de flesta till pasta om det bara finns riven ost till.

Vi gjorde ett medvetet val i skolköket, att satsa på ekonomi, näringsmedvetenhet och pedagogisk vinst med den vegetariska maten. Förhoppningsvis kommer eleverna att ta med sig en positiv bild av grönsaker och bönor in i vuxenlivet!.

Kategorier: Åsikt & debatt, Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter:
 • Staffan

  Bra jobbat!! Fortsätt så :)

 • Lotta

  Hej, jag tycker det är ett jättebra initiativ av dig med DYRARE MAT NU! Vad jag undrar är om du är säker på att det verkligen är så enkelt att bara byta ut ett animaliskt protein mot ett vegetabiliskt. Vad jag vet så har kroppen betydligt svårare att ta upp det vegetabiliska. Även om tillagning av proteinet underlättare upptaget så är det fortfarande inte samma typ av protein som våra kroppar är byggda av (posta gärna en länk som bevisar motsatsen). Kött är generellt väldigt näringsrikt (överlägset vegetabiler), så varför välja bort just det? Som förälder och köttätare så tycker inte jag det är ok att mina barn ska tvingas till vegetarisk kost lika lite som ett barn med vegetarianer/veganer till föräldrar ska tvingas till ett köttbaserad kost.

 • lotta: bra med spetsiga frågor.

  som jag ser det handlar inte dyrare mat.nu om att tvinga folk att äta vegetariskt. det handlar om att visa vilka konsekvenser jakten på den billiga maten får. i det ser vi allihop en jättetydlig koppling till köttkonsumtionen. i Sverige äter vi mycket mera kött än i resten av världen, möjligtvis undantaget de som lever som pastoralister, massai och andra grupper. min känsla är att väldigt många svenskar inte lagar vegetariskt över huvud taget, där kött är en förutsättning för varje måltid. en smörgås måste ha korv eller skinka för att vara mättande, man börjar med köttet och funderar på vad man vill ha till.

  i de flesta länder av världen är kött ett tillbehör. man utgår ifrån basmat, grönsaker och baljväxter och kompletterar med kött när man har råd. jag har inga siffror på kroppens upptagningsförmåga av olika proteiner. men med tanke på att vi ökat vår köttkonsumtion enormt mycket de senaste 50 åren tror jag inte heller att undernäring är den risk de flesta behöver oroa sig för.

  däremot ökar ju matrelaterad ångest och psykisk ohälsa. för några kan vegansk mat säkert användas som en fasad för att kunna fortsätta att ha ett osund relation till mat, därför att man kan laga maten fettfritt. där måste lärare, föräldrar och andra finnas med och stötta.

  jag tror inte att det är bra att tvinga någon till något. men jag tror att det är viktigt att bryta negativa mönster. jag tror att det är viktigt att visa att det finns många fler alternativ än vad man är van vid. jag tror att det blir roligare.

 • Lotta

  Mattias: Jag har full koll på vad dyraremat.nu handlar om, men tack i alla fall :)

  Nu är jag av den erfarenheten och åsikten att spannmål inte bör ingå i vår kost överhuvudtaget eftersom det enbart är ett bulkmedel utan större näringsinnehåll.

  Min kost består av protein och fett (kolhydrater endast genom fullfeta mejeriprodukter och ovanjordsgrönsaker). Eftersom jag inte äter mat som ökar mitt blodsocker så går jag inte heller och småäter (äter max tre gånger/dag – inga mellanmål). Jag blir mätt på mindre mängd mat, jag förbrukar minimalt med förpackningsemballage genom att inte köpa kakor och annat skräp för att jag är sugen på något, jag äter ingen frukt (innehåller mest vatten, socker och några fjuttiga vitaminer) m.m.

  Jag har genom min nya kost blivit frisk (tar inga mediciner som sedan spolas ut i naturen). Jag är en minimal belastning för samhället och ändå anses jag vara miljöbov för att jag äter kött. Den som uppmanar till mindre köttätande bör läsa på och inte vara blind inför att vara så politiskt korrekt. Jag lovar dig, jag hade inte roligare som nästan vegetarian. Har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.

 • hej igen.

  jag ber om ursäkt om jag gjorde dig arg. det var inte meningen. jag är inte dietist, jag kan väldigt lite om näringslära. jag har läst en hel del socialantropologi och känner att utifrån det tror jag att en varierad kost passar de flesta, i de flesta samhällen. men givetvis finns det individer som mår bättre av en snävare kosthållning, och grupper som inte har alternativet att äta varierat.

  det är jättebra att din kost gör dig frisk. och många kan säkert må bättre av att göra som du. men för de flesta tror jag på variation.

 • Lotta

  Jag är inte arg :) Varför tror du min kosthållning är snäv? Många i min närhet anser att snabbmatsställen, kakor, frukt och godis ingår i en varierad kosthållning (unna sig lite av allt). Och ang. massajer: http://www.kostdoktorn.se/massajer-och-fett-paradoxen Fortfarande inte arg :)

 • Lotta

  Natasja: om du är köttätare så får du i dig vitaminer, mineraler och antioxidanter (kroppen tillverkar dessutom egna antioxidanter i den mängd den behöver). P.g.a. brist på naturligt gödsel och utarmade jordar så vill jag inte tillskriva grönsaker att vara rika på vitaminer (framför allt inte i jämförelse med kött). Möjligtvis att gul paprika kan vara ett alternativ för den som inte äter inälvsmat (c-vitamin).

  När det gäller miljö, fattigdom m.m. du hänvisar okritiskt till media. Som motvikt så rekommenderar jag dig att läsa Vegomyten av Lierre Keith.

  ”För övrigt kan man ju tillägga att det mesta som köttätare äter inte är kött, vilket innebär att man tar bort en del av rätten för att ersätta den med någon annat fullgott.”

  Hur menar du?

  Ang quorn. Så här skriver Den hemligen kocken:
  ”Det är svår att tänka sig ett livsmedel som är mer konstlat än quorn, som för vegetarianer ska ersätta kött. Det framställs av mögelsvampen PTA-2684 som under produktionsprocessen växer i syresatt vatten i sterila jäsningstankar. Under denna fas tillsätts sockerarten glykos samt olika mineraler och vitaminer. Resultatet är så kallat mycoprotein som nu extraheras och värmebehandlas. Därefter torkas substansen, och äggviteämnet albumin tillsätts som bindemedel. Detta ämne kommer från ägg, vilket gör att quorn inte är något som lämpar sig för veganer. Sist av allt ges quornmassan sin slutliga struktur och konsistens beroende på vilket kött det ska imitera, exempelvis köttfärs eller tärningar av kycklingfilé.

  Varumärket quorn kontrolleras av Marlow foods, den brittiska tillverkare som uppfann livsmedlet. Deras frysta quornburgare som säljs på Willys innehåller förutom svampprotein (veteprotein, vetestärkelse), hydrerat texturerat vegetabiliskt proten (vetegluten, vatten, ärtprotein, potatisstärkelse, maltmjöl, palmolja, maltodextrin, mjölkprotein), aromämne och tapiokastärkelse.”

  Så frågan är; vilket är mest naturligt och bäst för hälsan och miljön? Äta quorn eller äta kött från en gräsbetande ko?

 • Hej,
  Eftersom jag inte är tillräckligt kunnig vad gäller näringsinnehållet så tänker jag kommentera det istället med enorma vinster med att inte äta kött (jag är själv köttätare som inte äter tillräckligt med de vitaminer, mineraler och antioxidanter eftersom jag är dåligt på att äta tillräckligt med grönsaker). Det är ett extremt (!) resurslöseri med köttproduktion som inte är försvarbart, leder till både miljöförstöring, klimatförändringar och många människors fattigdom och död. Det står om sådana saker i tidningen och på nätet varje dag och det talas om det i radio. För övrigt kan man ju tillägga att det mesta som köttätare äter inte är kött, vilket innebär att man tar bort en del av rätten för att ersätta den med någon annat fullgott. Går inte riktigt att jämför med att lägga till något som man inte mår bra av (etiskt och/eller fysiskt). Enligt det resonemanget skulle det även vara fel att t.ex. bara erbjuda frukost som innehåller, mackor, ost, grönsaker, frukt, flingor, fil/youghurt, pannkakor (om man äter ägg). Är det också otillräckligt? Eller äter alla i alla köttätande familjer alltid kött till varje mål mat? Det vet jag personligen nog ingen som gör. Eller jag har kanske missförstått? Ni talar kanske om en internatskola där alla barn äter alla mål på skolan? Nu ska jag snart gå iväg och äta min medhavda lunch: fullkornspasta med sås med quorn, krossade tomater, stora vita böner och lite annat smått och gott. :-) Ha det bra!

 • Duvan

  Att sluta äta kött innebär väl ändå inte detsamma, som att tvinga en vegetarian att börja äta kött? Många skulle bli sjuka…

  Köttätare har normalt inte valt sin kost själv, utan blivit invaggade i den självklarheten av föräldrarna sen barnsben. Det är däremot vegetarianer som gör ett aktivt personligt val, som hälsomässigt mår minst lika bra som köttare och som ofta vill praktisera etik, moral och filosofi med och kring sitt kostval.

  Är kött bara mat för dig Lotta, var finns ditt samvete gömt?

 • Duvan

  Du borde veta Lotta, om du hade läst lite mer, att djurhållning, djurfoder, transporter och slakterier tillsammans är oerhört kostsamt för miljön! Googla på det så kommer du finna…

 • Lotta

  Duvan: helt rätt, många skulle bli sjuka på vegetarisk kost. Jag t.ex.

  Menar du att ett barn uppvuxen med vegetarisk kost har fått göra ett aktivt personligt val? Utan påverkan från sina vegetarianföräldrar?

  Är du av den åsikten att köttindustrin är dålig rent generellt när det gäller djurhållning, djurfoder, transporter och slakterier?

 • Anna Orrell

  Gött, lite debatt! ;)

  Jag har bara skummat kommentarerna än så länge, men vill ändå ge några korta svar/kommentarer:

  Jag är inte initiativtagare till bloggen, Lotta, den äran får Linus Källander!

  Vill förtydliga att skolköket serverar kött/fisk, men inte dagligen, oftast förekommer animaliskt protein i form av mjölk och ägg. Quorn tillhör det vi aldrig serverar, så där är jag oskyldig. Dessutom vill jag påpeka att de allra flesta elever på skolan äter kött och fisk, och är alltså inte vegetarianer.

  Kött KAN ge vitaminer, omega-fett osv, under förutsättning att djuren intagit det, alltså undantaget t ex soja-uppfödda djur. Men jag ställer mig frågande till om den ekologiska, råvarubaserade lakto-ovo-vegetariska skollunchen med inslag av kött/fisk alls kan jämföras med allmänt förekommande storköksmat.

  Lotta, du efterfrågar en länk som ”bevisar”. Då undrar jag om jag kan länka till mig själv, eftersom jag är betrodd att jobba som skolkock, samt att undervisa i näringslära på högskolenivå. Du kommer aldrig att godta mina sk bevis, lika lite som jag köper dina. Jag har negativa erfarenheter av GI/LCHF-kost, men har aldrig ätit så själv, bara i arbetslivet kommit i kontakt med människor som hållit dessa dieter. Är dock mycket intresserad av andras synpunkter och erfarenheter, som kan berika mig. Kan skriva ett inlägg om min syn på olika proteinkvaliteter etc senare!

 • Duvan

  Du är en pytteliten minoritet Lotta, för det flesta jag känner som valt att lämna köttkost mår alldeles utmärkt, även samvetet renas.
  Du verkar inte vilja prata om ditt moraliska betänkligheter eller samvete alls…så jag antar att du inte har nåt?

  Ja jag anser att barn som blir vegetarianer har en betydligt större chans att få välja själv, då dom får hela den brutala sanningen om djurhållning och djurslakt. Barn till köttätande föräldrar skyddas ofta från sanningen, för att den faktiskt är direkt vidrig och mycket obehaglig. Många små barn vill inte ens TRO på att dom äter djur, så förnekelsen börjar tidigt och föräldrarna hjälper gärna till att grunda den. Usch…

 • Lotta

  Anna: Ok bra initiativ Linus. Efter att ha läst med på Facebook sidan så tror jag inte att detta är en grupp jag vill fortsätta stödja. Dyrare mat NU, men helst bönor eftersom det är billigt (?).

  Quorn-kommentaren var menad år Natasja. Av någon anledning kom mitt inlägg före hennes :)
  Du pratar om renare mat, men rekommenderar sojagrädde (soja är dessutom tveksamt om barn och män ska ha i sig övehuvudtaget eftersom det innehåller östrogen). När det gäller korven så har du helt rätt, den är ett stort skämt ur livsmedelssynpunkt.

  En gräsbetande ko får garanterat i sig de näringsämnen som vi har nytta av. Och det är en del av tänket inom LCHF; att äta ren, oprocessad mat, att välja ekologiskt, närproducerat och laga mat från grunden. Om du kämpar för bättre och renare mat samtidigt som du har negativa tankar om LCHF (ryktesvägen) så jobbar du i kraftig motvind. Du har redan valt att avfärda mina bevis, på vilket sätt kan du då påstå dig vara intresserad av andras synpunkter och erfarenheter?

  Du ska få en länk till ditt egna område: http://vegetariskt.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=d1b5fb6d-cef2-4230-addf-38f505b88f79 (speciellt alger skulle jag inte lita på att kroppen kan ta upp överhuvudtaget, men det är uppenbarligen inte mitt problem :))

 • Lotta

  Duvan: Nej, vi är väldigt många som mår dåligt av för mycket vegetabilier och för lite kött. Du tror inte det kan vara så att din avsky mot köttindustrin gör att du väljer umgänge efter kosthållning?

  Och jag kan lugna dig med att mitt samvete är helt rent (trots att jag är både köttätare och ateist).
  ”Barn till köttätande föräldrar skyddas ofta från sanningen, för att den faktiskt är direkt vidrig och mycket obehaglig. Många små barn vill inte ens TRO på att dom äter djur, så förnekelsen börjar tidigt och föräldrarna hjälper gärna till att grunda den.”

  Mina barn har full koll på vad de äter. Vi är tydliga med att de ska veta att det är en ko, gris eller kyckling. Ingen förnekelse här med andra ord :)

  Däremot; du undvek att svara på frågan om du anser att djurindustrin är dålig generellt. Tycker du att den var svår?

 • jag tror inte att vi kommer längre i denna frågan. jag tycker att tonen inte känns konstruktiv. för mig får det inte handla om rätt och fel, utan om alternativ. om du inte vill stödja dyrare mat hoppas jag att du hittar ett initiativ som du vill stödja. men tack för att du delat med dig av dina tankar.

 • Anna Orrell

  Lotta, jag väljer att som sista kommentar på den här tråden berätta att mina erfarenheter av LCHD inte kommer ”ryktesvägen”, jag har genom jobbet (som ofta består av matlagning, näring och undervisning)träffat på dieten. Också just nu gör jag en erfarenhet…

 • Lotta

  Mattias & Anna: jag förstår, det är svårt för er att debattera utan sakliga argument. Ha det bra!

 • Nicolas

  Antingen äter man kött, eller så gör man inte det. Jag själv slutade äta det för ett par år sedan. Jag anser att om man äter kött så stödjer man sättet djuren behandlas på inom köttindustrin. De föds upp för att ätas vilket är väldigt onaturligt. Det är ju skillnad på kött och kött så att säga. Det finns nog lika mycket skit i kött som nån annan vara man handlar i affären, om inte mer.
  En kompis som jobbar på Scan sa senast igår att han inte kan äta vissa kötträtter längre då han ser vad det innehåller och hur det går till. Köttfärsen t.ex. Mest fett och de delarna man egentligen borde slänga från köttet.
  Jag hoppas vi går mot en mer köttfri framtid. Bättre för miljön, samvetet och såklart våra vänner på fyra ben som inte har något ont i sig..

 • Duvan

  Anna: Djurindustrin kommer generellt alltid vara både dålig, oetisk, omoralisk och skamlig då så många människor väljer att äta så mycket kött. Det går inte ihop matematiskt att producera så mycket kött utan att djur tvingas leva ett ovärdigt liv.
  Därför: ÄT MINDRE KÖTT, och DYRARE!
  Det är i alla fall en början…

 • Duvan

  Ja Anna, det var naturligt felskriv, det var riktat till Lottas kommentar. *ler*

 • Lotta

  Duvan (och ni andra): Nu har jag läst Vegomyten. Rekommenderas varmt! Det är skrämmande läsning, men nyttig.

 • BB

  Vegomyten och Matrevolutionen är två exempel på läsvärda böcker. Proteinbrist? Det är väl närmast som så att vegofolk är livrädda för fett, speciellt animaliskt. Istället har vi blivit lärda att överkonsumera mjöl, ärtor/bönor/linser/ris/potatis och frukt = kolhydrater i överflöd.
  Att äta kött gynnar inte nödvändigtvis köttindustrin. Köp kött som produceras på bra sätt. Naturbetesdjur, utan spannmålsutfodring som i sig är onyttigt även för idisslare och dessutom förstör fettsyrabalansen (omega 3). Kräv kött från våra gamla raser som är anpassade för vår miljö och vårt klimat. De är dessutom mycket goda grovfoderomvandlare även om de växer långsammare än framavlade moderna raser, som också har ett betydligt högre foderbehov.
  Naturbetesmarkerna där de extensiva raserna kan beta är kolsänkor och de är heller inte lämpliga att odla annat på, så varför skulle man inte producera kött där?
  Att tro att GMO och dylikt skulle vara svaret är till att lura sig själv. Det skapar mer problem än det löser.
  Vad som behövs är ett sunt och miljövänligt markutnyttjande som även säkerställer överlevnaden hos övriga invånare på planeten.
  Bekämpningsmedel och konstgödning används ju vid odling, inte i en sund ekologisk djurproduktion.
  Bättre än att sluta äta kött är väl att kräva att köttet är ekologiskt, uppfött långsamt och naturligt utan kraftfoder (=gödningsmedel), lokalt producerat och med full spårbarhet.