Vegmat versus köttföräldrar « Dyrare mat, NU!

Vegmat versus köttföräldrar

Skribent:

När ett skolkök serverar övervägande vegetarisk lunch (läs mina tidigare inlägg om du behöver bakgrund!) finns alltid vuxna som oroar sig för näringsvärdet. Proteinbrist-skräcken hänger fortfarande kvar, och främst den, trots att det ju inte direkt är där risken för näringsbrist ligger. Sällan har någon frågat mig efter vitaminer, mineraler eller antioxidanter!

Jag kan välja att svara dessa familjer lite överlägset ”att de nog klarar sig på sitt dagliga överintag av animaliskt protein”, eller förklara hur lätt det är att kombinera ihop råvaror till fullvärdigt protein, eller så kan jag välja att alltid servera någon form av baljväxter. Det sistnämnda har fungerat bäst, inte ens de mest envisa köttförespråkare har kommit med invändningar angående proteinvärde i bönor och linser.

Jag har alltså experimenterat med bönor, och kan numera stolt presentera t ex potatis och purjolökssoppa eller potatisgratäng med 1/3 mixade vita bönor. Fullfjädrad blir soppan med ekologisk cremé fraiche, i potatisgratängen passar ekologisk grädde. De föräldrar som uttryckt oro för att maten inte skulle vara tillräckligt mättande gillar tanken på feta mjölkprodukter. För de laktosfria finns otroligt fin och prisvärd ekologisk mandelgrädde att ta till.

Mammor och pappor som inte är nöjda inverkar otroligt mycket på sina barn, som i sin tur påverkar sina kamrater, och därför tjänar man mycket på att få föräldrarna med sig. Eleverna märker aldrig bönorna förrän de ser med egna ögon att de tillsätts, därför vet inte föräldrar att man har tänkt ett steg längre om man inte talar om det!

Den besparing som linser/bönor innebär versus kött gör det möjligt att använda ganska dyra råvaror utan att få orimliga portionspriser. Dessutom mättar en gratäng med bönor mer än en ren potatisgratäng, vilket ger ytterligare fördel. Maträtter som är lika populära med eller utan kött/fisk kan alltid hållas vegetariska, t ex pizza, ostburgare och vårrullar. Lasagne går nästan lika bra med spenat och/eller linssås som med köttfärs, och tomat/linssås funkar utmärkt för de flesta till pasta om det bara finns riven ost till.

Vi gjorde ett medvetet val i skolköket, att satsa på ekonomi, näringsmedvetenhet och pedagogisk vinst med den vegetariska maten. Förhoppningsvis kommer eleverna att ta med sig en positiv bild av grönsaker och bönor in i vuxenlivet!.

Kategorier: Åsikt & debatt, Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter: