Köttätardag! Köttfri dag! « Dyrare mat, NU!

Köttätardag! Köttfri dag!

Skribent:

Köttet är kanske ett av det mest kontroversiella ämnet när det gäller vad vi äter och hur vi påverkar klimatet. ”Rör inte mitt kött” är en ganska vanlig reaktion från vänner och i debatter. När skolor väljer att benämna den köttfria dagen ”vegetarisk dag” blir det ramaskri eller när veganen kommer på middagen och inte accepterar en stekt palsternacka suckas det gjupt.

Regeringen utarbetar en ny livsmedelsstrategi enligt SR idag, förra regeringen skulle ta fram kostråd men som landsbygdsministen senare stoppade. Myndigheter och forskare i så väl sverige som hela världen pekar på den ökade köttkonsumtion som ett av de största problemet för både hälsa och klimatet. Ändå ökar vår konsumtion och våra politiker står handlingsförlamande inför att sätta mål eller rekomendationer för en minskad köttkonsumtion.

Vad är det som gör köttet så heligt? Handlar det om att visa på välstånd och lyx eller blir det en kritik av vår hemkunskapslärares ord på högstadet? Står vi handfallna när talriksmodellen raseras eller är det enklare att fälla ner skygglapparna än att fylla lasangen med något annat än köttfärs?

Miljö och hälsa trendar…men? Att äta mindre kött, och att välja det du äter med omsorg är det smartaste miljöval du kan göra. Ur hälsosynpunkt finns det heller inga skäl att äta så mycket kött som vi gör i dag. Vi behöver järn och protein, men det vi äter idag ger oss mycket mer än vad vi faktiskt behöver. Protein finns också i vegetaviliska livsmedel, så så enklet är det inte.

Antingen för eller emot! Är köttet en fråga som du måste vara för eller emot? Kan vi inte både driva på om köttfri måndag och svenskproducerad ekologisk biff på tisdagen? En korvstroganoff på onsdagen och vegstroganoff på torsdagen? Dags att vi blir mer för! Mer för att lyssna på varandra, på klimatutmaningarna och på våra magar.

Lyssna gärna på Matens pris i P1, som idag handlar om köttet

Läs också om kostråden som förra regeringen stoppade

 

/Linus Olofsson

 

Kategorier: Åsikt & debatt, Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter: