Det fria valet – släng dig i väggen « Dyrare mat, NU!

Det fria valet – släng dig i väggen

Skribent:

Jag har under några dagar gått och grubblat på det här med att många upplever det väldigt svårt att veta hur man ska äta hållbart. De flesta matbutiker idag stoltserar med sitt breda utbud, innefattandes en varitet av både närproducerade rotfrukter och ekologiska havregryn samt besprutade bananer, plågat griskött och rödlistad fisk etc. Vissa produkter har märkningar som guidar oss, vissa har det inte.

Det ÄR svårt att vara konsument idag.

Matbutikernas argument till att fortsätta har t.ex. rödlistad fisk och besprutade bananer är ofta att kunden måste få välja själv. Och eftersom det fortfarande köps rödlistad fisk och besprutade bananer så tolkas det som att det finns en efterfrågan – och om dessa togs bort ur sortimentet så skulle kunderna gå någon annanstans. Jag tycker inte att det här resonemanget håller. Visst, det finns säkert ett fåtal människor som inte kan tänka sig att äta något annat än just rödlistad fisk och besprutade grönsaker. Men jag tror ändå att de flesta människor vill göra gott om de kan. (Och i synnerhet om det är enkelt att göra gott.)

Det fria valet bygger på att varje individ har tillräckligt mycket kunskap för att kunna göra ett genomtänkt och välgrundat beslut, samt vara medveten om dess konsekvenser. Att kräva att varje individ ska besitta tillräcklig kunskap kring de komplexa produktionsprocesserna för varje produkt, för att göra ett välgrundat val i matbutiken, är helt orimligt.
Det är ingen som förväntar sig att gemene man ska vara expert på försäkringar, aktieinvesteringar eller husköp – därför är det helt naturligt att vi vänder oss till en rådgivare i dessa situationer. Hur kommer det sig då att vi förväntas vara experter på mat och vad de köp vi gör i matbutiken får för effekter på miljön, människor och den globala ekonomin?

I detta fall är jag beredd att slänga det fria valet i soptunnan.
Visst ska vi få välja själva vad vi lägger på tallriken, men låt oss få välja mellan de olika HÅLLBARA alternativen. Jag ser fram emot att besöka den första matbutiken som är djärv nog att våga satsa på ett något smalare, men uteslutande hållbart sortiment. Där jag kan välja och vraka mellan ekologiska bananer, grönlistad fisk och grönsaker efter säsong, och där jag slipper gå hem med dåligt samvete.

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter: