Det fria valet – släng dig i väggen « Dyrare mat, NU!

Det fria valet – släng dig i väggen

Skribent:

Jag har under några dagar gått och grubblat på det här med att många upplever det väldigt svårt att veta hur man ska äta hållbart. De flesta matbutiker idag stoltserar med sitt breda utbud, innefattandes en varitet av både närproducerade rotfrukter och ekologiska havregryn samt besprutade bananer, plågat griskött och rödlistad fisk etc. Vissa produkter har märkningar som guidar oss, vissa har det inte.

Det ÄR svårt att vara konsument idag.

Matbutikernas argument till att fortsätta har t.ex. rödlistad fisk och besprutade bananer är ofta att kunden måste få välja själv. Och eftersom det fortfarande köps rödlistad fisk och besprutade bananer så tolkas det som att det finns en efterfrågan – och om dessa togs bort ur sortimentet så skulle kunderna gå någon annanstans. Jag tycker inte att det här resonemanget håller. Visst, det finns säkert ett fåtal människor som inte kan tänka sig att äta något annat än just rödlistad fisk och besprutade grönsaker. Men jag tror ändå att de flesta människor vill göra gott om de kan. (Och i synnerhet om det är enkelt att göra gott.)

Det fria valet bygger på att varje individ har tillräckligt mycket kunskap för att kunna göra ett genomtänkt och välgrundat beslut, samt vara medveten om dess konsekvenser. Att kräva att varje individ ska besitta tillräcklig kunskap kring de komplexa produktionsprocesserna för varje produkt, för att göra ett välgrundat val i matbutiken, är helt orimligt.
Det är ingen som förväntar sig att gemene man ska vara expert på försäkringar, aktieinvesteringar eller husköp – därför är det helt naturligt att vi vänder oss till en rådgivare i dessa situationer. Hur kommer det sig då att vi förväntas vara experter på mat och vad de köp vi gör i matbutiken får för effekter på miljön, människor och den globala ekonomin?

I detta fall är jag beredd att slänga det fria valet i soptunnan.
Visst ska vi få välja själva vad vi lägger på tallriken, men låt oss få välja mellan de olika HÅLLBARA alternativen. Jag ser fram emot att besöka den första matbutiken som är djärv nog att våga satsa på ett något smalare, men uteslutande hållbart sortiment. Där jag kan välja och vraka mellan ekologiska bananer, grönlistad fisk och grönsaker efter säsong, och där jag slipper gå hem med dåligt samvete.

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
 • Nextpert

  Bra tankar. Men det är priset som styr de flesta konsumenter – dvs det kortsiktiga priset på prislappen. Den mesta av den hårdproducerade maten – som besprutade bananer – är också extremt gynnade i form av direkta och indirekta stöd och rabatter.
  Ekologisk mat är idag dyrare att producera framför allt för att jordbruksstödet (både inhemskt och europeiskt) inte tar hänsyn till hållbarhet eller ekologi.

  Gjorde man istället avdrag på stödet motsvarande de långsiktiga kostnaderna för produktion och handel med icke ekologisk mat, samt för icke etisk djurhållning, överfiske och överjakt så skulle det genast se radikalt annorlunda ut.

  Vi behöver inte bestraffa eller beskatta den icke hållbara produktionen, bara se till att alla producenter måste bära alla sina kostnader.

  Den enda vägen till förändring är att utnyttja marknadskrafterna till fördel för ekologin. Allt annat är dömt att misslyckas.

 • Ms_Xx

  Längtar också efter en sån butik. Även för att slippa ägna min dyrbara tid åt att leta efter det man vill ha bland en massa skit!

 • I Göteborg finns det minst tre butiker med ett enbart ekologiskt sortiment och hållbar inriktning där man kan hitta det mesta i lösvikt (handla bara det du behöver och skippa plastförpackningarna) och mycket närodlat; Fram Ekolivs (två butiker) och Ekostore. Lokalt där jag bor i Kungsbacka har vi både den medlemsdrivna butiken Tuvan och företaget Hedenborgs som bara för ekologiska varor.

  Det kan vara svårt och ta ett tag innan man hittar de små guldkornen, men väl där uppenbarar sig många fler aktörer och helt plötsligt blir det väldigt enkelt att handla medvetet. Googla på ekologiskt+din stads namn så har du en bra början, prata med andra för alltid finns det någon som känner någon osv. Lycka till!

 • Ms_Xx

  Jag bor i Stockholm, och ja, det finns massor av butiker som säljer ekologiskt här, så visst går det att få tag på om man anstränger sig lite.
  Längtar dock till den dag då min vanliga Konsum på hörnet (där man handlar till vardags, när det är stressigt, på väg hem…) har ett mer renodlat ekologiskt sortiment. Lite väl mycket dansk fläskfilé och sprutade vindruvor ännu.
  Jag handlar huvudsakligen ekologiskt, och jämfört med för tio år sen är det ju busenkelt nu, finns till och med juste kyckling, och korv, på vanliga mataffären.
  Men det är inte lika enkelt som att handla ”vanlig” mat. Det vill jag att det ska vara… då kommer ju dessutom även de som inte bryr sig att halka med på bra-mat-tåget.

 • Magnus Åberg

  Tycker också att det är bedrövligt att det fria valet står mellan direkt oetiska varor och bra varor. Alla har ett ansvar för detta, producenter, förädlare, grossister, detaljister och kunder. Det vanligaste synsättet bland handlare är att ”kunden bestämmer”, men det kan ju lätt missbrukas och misstolkas till att ”vi handlare har inget ansvar”. Vi handlare borde istället visa yrkesstolthet genom att sälja de varor som är sjysta och bra, från jord till bord. Dock går det inte bara att ta in de bra varorna om ingen köper dem, så jag tror att det måste vara en process där vi handlare måste ta ett mycket tydligare ansvar än vad vi gör nu. Blev i alla fall positivt överraskad över hur tydligt ICA nyligen tog bort stenbitsrom och rödlistad tonfisk ur sortimentet. Så var det inte för 5 år sen. Det verkar gå åt rätt håll, om än långsamt.

 • anonym

  Bara Bra Mat vid Olskroken också!