Handlingskraftig handlare « Dyrare mat, NU!

Handlingskraftig handlare

Skribent:

Ica handlaren Magnus Åberg från Nyköping tröttnade på att sälja oekologiska besprutade bananer, på bekostnad av miljön och usla förhållanden för arbetarna på bananplantagen. -”Helst av allt ville jag ta bort de besprutade bananerna helt ur sortimentet, men det skulle orsaka sådant ramaskri. Istället satte Magnus upp en skylt med texten: ”besprutade bananer” resp. ”ekologiska bananer” i fruktdisken. ”På så sätt kunde jag i alla fall tydliggöra vad kunderna verkligen betalade för,” säger Magnus.

Initiativet fick lite ris, mycket ros och försäljningen av de ekologiska bananerna sköt i höjden. Det var dock först två år senare, när Naturskyddsföreninginen spred bilden via sina sociala medier som budskapet verkligen fick fart. Idag säljs enbart ekologiska bananer på ICA nära i Nyköping, och flera andra skyltar finns för att peka ut de oekologiska varorna.

Ett fint exempel på en enskild näringsidkare som vågar vara banbrytande och visa att handeln kan vara föregångare i kampen mot hållbar matproduktion och konsumtion. Jag tror att handelsbranchen är en viktig aktör med stor potential och stora möjligheter att skapa förändring samt att hjälpa konsumenter att göra bra val. En potential som idag inte alltid utnyttjas.

ciD9Gx2PxLiP8dY8i4BTdaBJR4rFjPmQTajnd8A4j30

Magnus Åberg och Elsa Fries från Dyraremat,nu under Gastronomiska Samtal. 

Har du tips på fler goda exempel inom handeln? Berätta gärna om det eller tipsa oss!

Kategorier: Åsikt & debatt, Fördjupning, Tips
Dela

Etiketter:
 • På min lokala ICA Kvantum i Kungsbacka har de gjort så att majoriteten av alla ekologiska frukter och grönsaker är placerade jämte varandra på ett och samma ställe. På så sätt går det fortare att handla när man slipper leta igenom hela avdelningen. Lite negativt är det dock då det blir så fruktansvärt tydligt hur liten del som faktiskt är ekologiskt, jämfört med resten.

  Sen kan jag se både fördelar och nackdelar med att inte kunna jämföra priser med konventionella varor; på vissa saker skiljer det nästan ingenting medans det på andra är mer än dubbla priset.

 • Rudolf Sillén

  Bra initiativ att tydliggöra att bananer är besprutade med hälsovådliga växtgifter s.k. pesticider. OBS ännu värre är det med vindruvor! Enligt en rapport inom EU är vindruvor det mest förorenade livsmedlet i Europa! Vindruvor besprutas med giftiga pesticider för att inte angripas av svamp, bakterier och insekter oftast var 10 dag under växtsäsongen. Pesticider är systemiska ämnen dvs de tränger in genom skalet till druvjuicen. OBS det går inte att skölja bort! De flesta pesticider är giftiga och kan ge upphov till cancer, reproduktionsstörningar och hormonrubbningar. Naturskyddsföreningen varnar för att ge vindruvor till barn! (helsidesannons i tidskriften Hunger)
  I vissa affärer finns ekologiska dvs obesprutade vindruvor. De håller sig inte lika länge som besprutade och ser inte så perfekta ut. Det behövs därför saklig information för att välja rätt!
  Vin är också ett livsmedel där halten av pesticider ofta är mer än 200 ggr högre än gränsvärdet för dricksvatten (0.1 mikrogram/liter). Detta är okänt eftersom vin är undantaget för att innehållsdeklareras! Den som är rädd om sin hälsa bör välja ekologiska viner och naturviner som inte besprutats med pesticider. Mer information finns på naturvin.se

 • Pelle a

  På ICA Kvantum i Ulricehamn säljer man sedan ett år enbart ekologiska bananer. Som alternativ finns dessutom faretradeodlade. Det kallar jag en modig handlare!