Affirmation och mattrender « Dyrare mat, NU!

Affirmation och mattrender

Skribent:

Ett nytt år med nya möjligheter står inför oss. Vid denna tid på året så tenderar mediasfären att översvämmas av summeringar av det gamla året och framtidsspaningar över vad som komma skall. Egentligen är jag rätt skeptisk till alla dessa årskrönikor och summeringar. Jag ser det lite som ett latetstecken, då riktiga nyheter kräver ett researcharbete och en dagsaktualitet som inte behövs för årskrönikorna som kan göras i förväg. Jag får känslan av att journalisterna vill komma undan med så få arbetade timmar som möjligt under mellandagarna.

Men när det kommer till framtidsspaningarna så börjar jag ändra uppfattning. Jag tror att framtidsspaningar kan fungera lite som nyårslöften. De kanske inte införlivas helt och fullt, men det ger oss ändå en målbild och en riktning att jobba mot. Och sedan kanske det inte är hela världen om vi inte når ända fram.

Precis innan jul så återupptäckte jag begreppet affirmation. Affirmation är en metod som innebär att man ”I positivt färgade fraser i tal och skrift uttrycker sig i syfte att förbättra sin livssituation. Affirmationer utgår från tanken att man skapar sin egen verklighet.” (Citat av Wikiepedia.) Det finns även aspekter av affirmationsfilosofin som jag inte håller med om. Men det faktum att vi skapar vår egen livssituation genom våra egna tankar och beslut kan jag skriva under på.

Underskatta inte din egen envishet! Genom att bara konstatera dina drömmar och mål högt för dig själv så har du redan ökat chanserna för att de ska slå in med 300%. Med detta sagt så publicerar jag en framtidsspaning från United minds om framtidens mattrender. (Min egen affirmation får ni ta del av en annan dag).

Under 2014 säger vi ja till att:

 • Klimatäta – att äta klimatsmart är en själkvklarhet för alla.
 • Äta mat från grunden – hejdå halvfabrikat.
 • Följa 5.2 – dieten.
 • Tillsatser – nej tack.
 • Vara grönsaksätare. Det betyder inte nödvändigtvis att man behöver vara vegetarian, men kött är en mindre del av måltiden.
 • Äta kött från en svensk bonde – matens ursprung är viktigare.
 • Odla själv

Vi säger nej till att:

 • Slänga mat.
 • Slarva med barnens mat – hejdå snabbmakaroner och färdiga köttbullar.
 • Slentriancamnivore – att äta kött blir ett medvetet beslut och inte något vi bara gör av slentrian.
 • Äta utan att tänka – slut med ätandet i farten. Måltiden blir en ritual och det får ta sin tid.
 • Vägra närodlat och ekologiskt – det är inte längre okej att vara ekoskeptiker. Hållbart producerad mat är en självklarhet.
 • Industrimatsätare – livsmedelsindustri och storskalighet byts ut mot småskaligt och hemlagat.

Sina tankar och beslut är det kraftfullaste verktyg en har.

Kategorier: Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter: