Njuter du av varje ostmacka? « Dyrare mat, NU!

Njuter du av varje ostmacka?

Skribent:

Livsmedelsverket kan inte stoltsera med att tidigare ha varit särskilt behjälpliga när det kommer till konsumentupplysning om klimatsmart mat. Detta då de bl.a. upprepade gånger drog tillbaka sitt förslag till miljöanpassade kostråd under 2008 och 2010, eftersom de utgjorde ett ”hinder mot frihandeln” när de rekommenderade närproducerat.

Därför är det nu med glädje som jag kan konstatera att de faktiskt har skärpt till sig på miljöområdet. Idag kan man hitta miljösmarta rekommendationer för kött, fisk, grönsaker, cerealier och nyligen så kom de även med rekommendationer för ostkonsumtion.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5707950

Det pratas så mycket om att nötköttet är en stor miljöbov. Visst är det bra att det uppmärksammas, men något som ofta glöms bort i sammanhanget är mejeriprodukterna. Större delen av all mejeriprodukter kommer från kor, vilka släpper ut metangas. Även om mängden metangasutsläpp för en liter mjölk fortfarande ligget långt ifrån utsläppen för ett kilo nötkött, så är mejeriprodukterna fortfarande en betydande miljöbov som vi inte bör glömma bort. I synnerhet eftersom svenskarna är några världens största mejerikonsumenter.

Ost är mjölk i mycket koncentrerad form, vilket ger den mycket hög klimatpåverkan. På en ost- och skinkmacka så har faktiskt osten större klimatpåverkan än skinkan, eftersom kor släpper ut metangas till skillnad från grisar. Detta är lite ironiskt med tanke på att många idag väljer att äta vegetariskt av miljöskäl, och det vanligaste vegetariska smörgåspålägget är ost.

Detta är inte någon veganpropaganda.

Jag tycker inte att alla behöver bli veganer i morgon, och det finns fortfarande miljöfördelar med att fribetande kor som motiverar en liten konsumtion av mejeriprodukter.

Däremot finns det många situtationer där man skulle kunna byta ut ”slentrianätandet” av ost och mejeriprodukter mot ett vegetabiliskt alternativ. T ex. havremjölk i frukostflingorna, eller kokosgrädde i soppan, eller böntapernade på mackan. Och när du väl äter ost, de till att det är en riktigt god ost som du kan njuta av i fulla drag.

Här kommer mitt bästa recept på hemmagjort jordnötssmör:

Rostat jordnötsmör

  • 300 g naturella jordnötter
  • Ca 1/3 dl rapsolja
  • Lite salt

Torrosta nötterna i en het stekpanna, tills de fått fin färg. Mixa dem i en matberedare och tillsätt oljan lite i taget till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp i rena glasburkar och förvara i kylskåp.

Kategorier: Åsikt & debatt, Tips
Dela

Etiketter: