Det handlar om prioritering « Dyrare mat, NU!

Det handlar om prioritering

Skribent:

Om du hade 100 kr kvar att leva på under en vecka, vad skulle du då lägga pengarna på? Linnéuniversitetets studentkår har nu gjort en kampanj med ”överlevnadskit” för studenter, vilket delas ut i Kalmar och Växjö en vecka innan CSN-lånet kommer in på kontot. Och vad är det då en människa kan tänkas behöva för att leva ett drägligt liv under en vecka? Jo; snabbnudlar, kondomer,  kexchoklad, kaffe och vitaminvatten.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/overlevnadspase-till-fattiga-studenter 

Tja, smaken är som baken. Själv hade jag nog investerat i en påse ekologiska havregryn, toalettpapper och gjort ett storkok på spaghetti- och linsbololonaise.

Det talas så mycket om att studenterna har så lite pengar. I matdebatten så framhålls ofta hur de inte har råd att köpa hållbart producerad mat ( t ex ekologiskt), och enligt Linnéstundenterna så räcker inte ens CSN-lånet till den konventionella maten i mer än 3 veckor. Jag skulle säga att det är en fråga om prioritering. Det är klart att pengarna tar slut om jag ska äta 200 g hållbart producerat ekologiskt naturbeteskött varje dag. (Vilket för övrigt inte blir hållbar ändå, för även om köttet är hållbart producerat så klarar inte klimatet av en veckokonsumtion på 1,4 kg kött per person i veckan) Men även om jag äter billig köttfärs från Danmark dagligen, så får jag fortfarande svårt att få ekonomin att gå ihop på 8920 kr i månaden.

Linnéuniversitetes satsning på studenternas överlevnads-kit var säker välvillig, men om jag bara har 100 kr att disponera, är det verkligen vitaminvatten och kexchoklad som bör få högsta prioritet?

Efter 26 års erfarenhet vet jag att det går utmärkt att leva billigt OCH hållbart.  Och de pengar jag sparar in på att inte äta kött precis varje dag kan jag lägga på att betala lite extra för att få ekologiska ägg istället för konventionella. Och för de 15 kronorna som 3 st tomater skulle ha kostat, kan jag få ett helt kilo rödbetor, som räcker till många matlådor. Och genom att inte lägga mina sista pengar på kexchoklad och vitaminvatten så har jag till och med råd att laga en riktigt lyxig middag med hållbart producerat kött på söndagarna.

 

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter: