Det handlar om prioritering « Dyrare mat, NU!

Det handlar om prioritering

Skribent:

Om du hade 100 kr kvar att leva på under en vecka, vad skulle du då lägga pengarna på? Linnéuniversitetets studentkår har nu gjort en kampanj med ”överlevnadskit” för studenter, vilket delas ut i Kalmar och Växjö en vecka innan CSN-lånet kommer in på kontot. Och vad är det då en människa kan tänkas behöva för att leva ett drägligt liv under en vecka? Jo; snabbnudlar, kondomer,  kexchoklad, kaffe och vitaminvatten.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/overlevnadspase-till-fattiga-studenter 

Tja, smaken är som baken. Själv hade jag nog investerat i en påse ekologiska havregryn, toalettpapper och gjort ett storkok på spaghetti- och linsbololonaise.

Det talas så mycket om att studenterna har så lite pengar. I matdebatten så framhålls ofta hur de inte har råd att köpa hållbart producerad mat ( t ex ekologiskt), och enligt Linnéstundenterna så räcker inte ens CSN-lånet till den konventionella maten i mer än 3 veckor. Jag skulle säga att det är en fråga om prioritering. Det är klart att pengarna tar slut om jag ska äta 200 g hållbart producerat ekologiskt naturbeteskött varje dag. (Vilket för övrigt inte blir hållbar ändå, för även om köttet är hållbart producerat så klarar inte klimatet av en veckokonsumtion på 1,4 kg kött per person i veckan) Men även om jag äter billig köttfärs från Danmark dagligen, så får jag fortfarande svårt att få ekonomin att gå ihop på 8920 kr i månaden.

Linnéuniversitetes satsning på studenternas överlevnads-kit var säker välvillig, men om jag bara har 100 kr att disponera, är det verkligen vitaminvatten och kexchoklad som bör få högsta prioritet?

Efter 26 års erfarenhet vet jag att det går utmärkt att leva billigt OCH hållbart.  Och de pengar jag sparar in på att inte äta kött precis varje dag kan jag lägga på att betala lite extra för att få ekologiska ägg istället för konventionella. Och för de 15 kronorna som 3 st tomater skulle ha kostat, kan jag få ett helt kilo rödbetor, som räcker till många matlådor. Och genom att inte lägga mina sista pengar på kexchoklad och vitaminvatten så har jag till och med råd att laga en riktigt lyxig middag med hållbart producerat kött på söndagarna.

 

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter:
 • Julle

  Varför köpa ekologiskt som student. Köp vanligt havregryn istället och unna dig även något gott samtidigt. Eller skänk pengarna till välgörenhet. Hellre det än att köpa ekologiskt. 

 • Marica

  Det tråkiga är att ”ekologiskt” har fått en snobbstämpel. Vi köper inte ekologiskt för att visa oss duktiga eller trendiga (ungefär som när man köper dyra klädmärken eller bilmärken). Vi väljer ekologiskt för att det är det bästa sättet att ge producenterna möjlighet att BÅDE leva på sin produktion (du slipper skänka till välgörenhet) OCH klara produktionen utan djurplågeri, miljöförstöring och total utarmning av vår planet.

 • Roger Bjorkegren

  Är ekologiskt lösningen när det kommer till kritan?

  Mitt svar blir… Förmodligen inte.

  Jag baserar detta på följande
  1. Om hela jordens befolkning skulle leva på ekologiska produkter skulle inte dagens land areal räcka till att odla på. Vi skulle behöva exploatera mer mark tyvärr. Detta för att ekologisk mat tyvärr innebär ett stort svinn för våra bönder.

  2. Har ni pratat med bönderna? Vad säger de?

  Jag tycker att det bör finnas ekologiska alternativ i alla affärer, men tror inte att vi kommit tillräckligt långt i tanke och utvecklingen av ekologiskt mat för att bara kunna använda oss av det i Sverige.

  Ett steg i taget kanske?

 • Emil Schultz

  Jag tror att man kan försörja hela jordens befolkning med ekologisk mat, visst i nord kommer grödorna att bli mindre med i syd kommer de bli större om de använder sig av olika odlingstekniker, bland annat agroforestry.

  I Sverige, och även i världen, går 50 % av all odlingsbar areal till att ge djur foder för att vi sedan ska äta dem. Istället borde människor äta spannmålen direkt istället för att äta kon.

 • carolin

  100 kr kvar? precis som nämnt ovan.. 1 förpackning eko havregryn (havregrynsgröt, nyttigt, mättande, billigt) 1 paket eko pasta, 1-2 paket eko linser, 1 paket morötter/broccoli (spaghetti med lins/morotsbolognese) allt detta billigt, mättande, nyttigt.

 • carolin

  icke-eko är jättebesprutat och cancerframkallande så jo eko är viktigt för egen hälsa.

 • Osvaldo

  Ge länkar till dina påståenden.

 • Osvaldo

  SANNINGEN är att många inte har råd att köpa ekologiskt.
  Det är ofta mycket dyrare:
  I min affär
  Fruktkasse 4 kg eko 44.74 kr kg/ej eko 24.75 kr kg
  Kiwi eko 72.27 kr kg / ej eko 43.69 kr kg
  Morötter eko 24.95 kr kg/ej eko 14.95 kr kg
  Potatis eko 22.48 kr kg/ej eko 9.99 kr