Lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs « Dyrare mat, NU!

Lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs

Skribent:

Varje påsk brukar jag känna ett särskilt behov av att prata om lammkött, som blivit en riktig tradition på påskbordet.
För drygt två år sen uppmärksammades detta av radioprogrammet ”Matens pris” som sändes i P1. De berättade att det färska lammkött som säljs i påsktider ofta kommer från lamm som aldrig gått ute på bete, utan istället fötts upp intensivt på kraftfoder inomhus. Jag med många andra frågar sig om det är ett bra, eller värdigt lammliv, att gå inomhus och få fri tillgång till kraftfoder för att växa så fort som möjligt. Detta bara för att vi ska få ha färskt kött till påsk?

För att ge ökad förståelse för problemet tänkte jag berätta om hur ett naturligt ”fårår” ser ut.

När ett lamm får gå uteTackan betäcks på hösten (början på november), är sedan dräktig i ca 5 månader och lammar i början på april. Tackan och lammen får gå ut på bete och är sedan ute hela säsongen fram till oktober-november (så länge vädret tillåter). Lammen får dia tackan i 3,5-4 månader, sedan skiljs de från tackan. Lammen börjar slaktas i augusti-september och slakten fortsätter hela hösten/vintern (beroende på när lammen når rätt vikt). Detta är enligt mig ett naturligt, stressfritt och väldigt bra liv för ett lamm. Jag är också helt övertygad om att köttet från ett sådant lamm, som bara ätit gräs, fötts upp extensivt och så naturlig som möjligt, blir mycket smakrikare och godare.

Hur ser då ett av de här så kallade ”påsklammens” liv ut?

De föds i januari-februari, vistas således endast inomhus, får fri tillgång till kraftfoder och blir slaktklara efter ca 3 månader.

Lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs

För mig som bonde är ju allt det här självklart, att ett lamm blir slaktfärdigt på 5 månader, att en tacka är dräktig i 5 månader. Men jag undrar om de som köper färskt lammkött inför påsk har en aning om det, lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs (verkar alla ha en bild av). Därför ser jag det som en plikt att berätta om hur det går till i en naturlig uppfödning och inte själv syssla med denna typ av ”lammproduktion” bara för att få ett högre kilopris av valfritt stort livsmedelsföretag. För så länge det finns hög efterfrågan på färskt lammkött på våren kommer produktionen att fortsätta, vilket är helt rimligt i en marknadsekonomi. Min fördel är dock att jag, med gott samvete, kan framhålla min lammuppfödning som etisk, djurvänlig och naturlig.

Vad ska du då göra om du vill ha lammkött till påsk?

Lammkött är väldigt gott och jag tycker att vi borde äta mer av det, då det också är miljövänligt, naturligt och nyttigt. Mitt förslag är att du köper lammkött färskt under hösten och fryser in den mängd man behöver till nästa höst. Att hitta en bonde att köpa ett helt eller ett halvt lamm av är inte svårt. Många gör gladeligen leveranser till andra städer (däribland jag själv). Har man bara plats i frysen är detta det mest naturliga och ekologiskt hållbara sättet. Man vet vart lammet kommer ifrån, man kan välja vilken styckning man vill ha och man får det garanterat billigare än om man skulle köpa samma mängd i en mataffär. Dessutom skickar man en tydlig signal till hela branschen att man inte vill att lammuppfödningen ska ta det minsta steg närmare att likna dagens grisproduktion.

Lite länkar

http://jannelundsgard.se/ 

http://www.facebook.com/Jannelunds.Gard

https://twitter.com/#!/ekobonden

 

Adam Arnesson, gästbloggare

Jag heter Adam Arnesson och är en 21-årig ekologisk fårbonde som nu studerar till Lantmästare på Sveriges lantbruksuniversitet. Jag twittrar som @Ekobonden om livet som bonde, mat, ett hållbart lantbruk (alltså ekologiskt, enligt mig), men också allt annat som händer i mitt liv.

Kategorier: Gästskribenter, Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter: