Lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs « Dyrare mat, NU!

Lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs

Skribent:

Varje påsk brukar jag känna ett särskilt behov av att prata om lammkött, som blivit en riktig tradition på påskbordet.
För drygt två år sen uppmärksammades detta av radioprogrammet ”Matens pris” som sändes i P1. De berättade att det färska lammkött som säljs i påsktider ofta kommer från lamm som aldrig gått ute på bete, utan istället fötts upp intensivt på kraftfoder inomhus. Jag med många andra frågar sig om det är ett bra, eller värdigt lammliv, att gå inomhus och få fri tillgång till kraftfoder för att växa så fort som möjligt. Detta bara för att vi ska få ha färskt kött till påsk?

För att ge ökad förståelse för problemet tänkte jag berätta om hur ett naturligt ”fårår” ser ut.

När ett lamm får gå uteTackan betäcks på hösten (början på november), är sedan dräktig i ca 5 månader och lammar i början på april. Tackan och lammen får gå ut på bete och är sedan ute hela säsongen fram till oktober-november (så länge vädret tillåter). Lammen får dia tackan i 3,5-4 månader, sedan skiljs de från tackan. Lammen börjar slaktas i augusti-september och slakten fortsätter hela hösten/vintern (beroende på när lammen når rätt vikt). Detta är enligt mig ett naturligt, stressfritt och väldigt bra liv för ett lamm. Jag är också helt övertygad om att köttet från ett sådant lamm, som bara ätit gräs, fötts upp extensivt och så naturlig som möjligt, blir mycket smakrikare och godare.

Hur ser då ett av de här så kallade ”påsklammens” liv ut?

De föds i januari-februari, vistas således endast inomhus, får fri tillgång till kraftfoder och blir slaktklara efter ca 3 månader.

Lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs

För mig som bonde är ju allt det här självklart, att ett lamm blir slaktfärdigt på 5 månader, att en tacka är dräktig i 5 månader. Men jag undrar om de som köper färskt lammkött inför påsk har en aning om det, lamm skuttar ju alltid runt i grönt gräs (verkar alla ha en bild av). Därför ser jag det som en plikt att berätta om hur det går till i en naturlig uppfödning och inte själv syssla med denna typ av ”lammproduktion” bara för att få ett högre kilopris av valfritt stort livsmedelsföretag. För så länge det finns hög efterfrågan på färskt lammkött på våren kommer produktionen att fortsätta, vilket är helt rimligt i en marknadsekonomi. Min fördel är dock att jag, med gott samvete, kan framhålla min lammuppfödning som etisk, djurvänlig och naturlig.

Vad ska du då göra om du vill ha lammkött till påsk?

Lammkött är väldigt gott och jag tycker att vi borde äta mer av det, då det också är miljövänligt, naturligt och nyttigt. Mitt förslag är att du köper lammkött färskt under hösten och fryser in den mängd man behöver till nästa höst. Att hitta en bonde att köpa ett helt eller ett halvt lamm av är inte svårt. Många gör gladeligen leveranser till andra städer (däribland jag själv). Har man bara plats i frysen är detta det mest naturliga och ekologiskt hållbara sättet. Man vet vart lammet kommer ifrån, man kan välja vilken styckning man vill ha och man får det garanterat billigare än om man skulle köpa samma mängd i en mataffär. Dessutom skickar man en tydlig signal till hela branschen att man inte vill att lammuppfödningen ska ta det minsta steg närmare att likna dagens grisproduktion.

Lite länkar

http://jannelundsgard.se/ 

http://www.facebook.com/Jannelunds.Gard

https://twitter.com/#!/ekobonden

 

Adam Arnesson, gästbloggare

Jag heter Adam Arnesson och är en 21-årig ekologisk fårbonde som nu studerar till Lantmästare på Sveriges lantbruksuniversitet. Jag twittrar som @Ekobonden om livet som bonde, mat, ett hållbart lantbruk (alltså ekologiskt, enligt mig), men också allt annat som händer i mitt liv.

Kategorier: Gästskribenter, Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter:
 • Vi har två lammungar. Ibland sitter de med oss i soffan när vi ser på film. Då händer det att de kissar i soffan. Så då får de ligga på golvet istället.

  Pic related, my lamb by the lamp.

 • Amanda

  Tack för en upplysande artikel! Vi lånar två tackor med lamm vart år av en fårbonde i trakten. De översomrar i vår hage här bakom huset. Tills i år så har en av dessa varit en gammal tacka på närmre 30 år som heter Dolly, hon är stor som en shetlandsponny och har tidigare gått bredvid ett dagis, jättetam!. ;) I år kommer inte Dolly då hon var för skröplig för att transporteras, hon skulle få gå hos grannen och deras barn i år. Detta utstrålar omtanke om djuren – och jag köper gladeligen kött från honom!  

 • Jag är också ”fårbonde” och har ekologisk KRAV-certifierad produktion med får som lammar på våren och lamm som föds upp på bete under sommar-höst. Håller med om att detta är den mesta naturliga produktionsmodellen och att den kombinerad med infrysning av kött så det räcker året om (förutsatt att elen till frysarna produceras på bra sätt!) är alternativ ett. Men om man jämför att köpa färskt lammkött från Nya Zeeland till påsk med att köpa färskt svenskproducerat som fötts upp inomhus, ja då är de svenska lammen ett bra alternativ! För deras mammor går ute och betar och vårdar det svenska landskapet under hela säsongen, och stallmiljön för påskalammen är jättefin- annars skulle de inte växa så fort och må så bra. Och för att den svenska fårbonden ska kunna överleva och utveckla sina verksamheter är det bra att de finns olika produktionsmodeller. Viktigast att det går att fortsätta att bevara vårt odlingslandskap och att vi ökar den inhemska matproduktionen överlag!

 • Meja

  Lamm som bara ätit gräs blir smakrikare och godare, skriver du.
  Ännu viktigare är att det blir rätt näring i köttet, t.ex. bättre omaga6/omega3 kvot, vi får i oss alldeles för mycket inflammatoriskt omega6 med all spannmålsbaserad (även köttet) mat.
  Bättre D-vitaminhalt som ju härstammar ur klorofyll. D-vitamin fungerar som ett hormon och deltar i massor av biokemiska processer i kroppen och dom flesta av oss i solfattiga norden har brist eftersom vi äter så lite mättat fett där D-vitaminet finns.
  Fytinsyran i spannmålen gör dessutom att kalcium m.fl. mineraler hindras att tas upp, vilket också gäller människor och bidrar till vår benskörhet.
  Djur ska äta den mat dom är avsedda att äta, det påverkar även oss som äter dom.
  Vi blir vad maten äter (gäller även växter och den jord dom vuxit i).

 • Hej, Svenskt Sigill har ett regelverk för lammproduktion och i de reglerna ska lammen ha fått gå ute för att bli certifierade. Köper man Sigill-märkt kan man vara säker på att köttet kommer från svenska gårdar och lever upp till höga kvar på djurvälfärd och miljö. Tyvärr är det rätt så få som använder sig av denna märkning, men om konsumenterna börjar efterfråga så blir det säkert fler. Hälsningar! // Anna Richert, Svenskt Sigill

 • Älskar ljudet av små klövar på golvet!

 • Glömde den aspekten, helt rätt!

 • Gäller detta ute på bete eller ute i rastgård? KRAV’s regelverk säger att lammen ska ha haft tillgång till rastgård under stallperioden.

 • Meja

  Problemet med Svenskt Sigill är att bara 10% av producenterna blir kontrollerade varje år av en tredjepartskontrollant, d.v.s. en opartisk och oberoende kontrollant, som kollar att reglerna verkligen följs.
  Hos KRAV-certifierade producenter sker kontroll hos ALLA varje år av en tredjepartskontrollant.
  Konsumenten måste kunna vara säker på att det som utlovas av märkningen också verkligen är det man får när man betalar för varan.
  Reglerna för Svenskt Sigill är satta betydligt lägre än för KRAV.

 • Anna Richert

  Hej! I Sigill är kontrollanten ute på gården vartannat år, och däremellan ska producenten skicka in material som visar att man följer regelverket, dvs egenkontroll. Om egenkontrollen ger anledning så kan extra gårdsrevisioner läggas in.

  Om lammen: i Sigillregelverket står att djuren ska ha gått på bete i minst en månad för att kunna bli certifierade. Det gör såklart att det blir svårt för lammen som föds på hösten men det bedömdes vara en viktig fråga för att säkerställa för konsument att djuren gått ute och haft det bra. Man vill t ex undvika klövproblem som kan uppstå om det är högt tryck på en rastgård.

  Hälsningar!! /Anna Richert, Svenskt Sigill

 • Mossebo Gard

  Köp lammkött på hösten istället! Då är det kött från lamm som har gått ute på bete hela sommaren. För mig är färskt lammkött höstmat. Ungefär som som svamp o vilt. Att det kan finnas färskt lammkött på våren från djur som har gått på bete då får vi nog dra oss rätt långt söderut på den här planeten där det aldrig blir vinter. Det är ju inte möjligt på dessa breddgrader som bekant.