Bonden, mjölnaren och bagarens arbete ska förnimmas i munnen! « Dyrare mat, NU!

Bonden, mjölnaren och bagarens arbete ska förnimmas i munnen!

Skribent:

Saltå kvarns företagande går inte ut på att tjäna pengar utan förändra världen! Så började Saltå kvarns VD Johan Ununger sitt framförande under seminariet ”Den goda maten” som ekologiska lantbrukarna arrangerade i lördags. Saltå kvarn producerar mat som de själva vill äta på naturens villkor. Det handlar inte om att skapa produkter som ligger rätt i tiden, som är moderna eller trendiga, det handlar om att göra det man tror på och kan stå för.

”Bonden, mjölnaren och bagarens arbete ska förnimmas i munnen.”

Saltå kvarns produktion går ut på att vara trovärdiga och transparenta. De använder inga tillsatser utan använder sig av vad naturen ger och inget annat!

Min personliga åsikt är att Saltå kvarn är ett av de häftigaste företagen vi har i Sverige! Deras produkter både utstrålar och smakar av kärlek och skonsamma förädling..

Kategorier: Åsikt & debatt
Dela

Etiketter: , ,
 • Patrik
 • Anna Orrell

  Patrik, om du är rädd för biodynamiskt, så kan jag trösta med att det mesta av Saltås nya sortiment bara är ekologiskt. ;) Själv skulle jag önska att det var biodynamiskt, för att det finns än mer krav på kretslopp, smak och kvalitet än KRAV har. Även Weleda är ett biodynamiskt/antroposofiskt kvalitetsföretag i tiden!

 • Patrik

  Anna
  Det var onekligen en trevlig överraskning. Jag undviker producenter som behandlar sjuka djur med ingenting istället för med fungerande läkemedel.

 • Patrik

  Jag vet inte vad du upplevt men att inte behandla sina sjuka djur med fungerande läkemedel är ju att bryta mot svensk djurskyddslag. Homeopatiska mediciner fungerar många gånger men även den biodynamiska djuruppfödaren använder konventionella preparat då djuren har behov av det. Alla bönder vill ju hålla sina djur friska och ingen vill att dem ska lida.

  Citat från djurskyddslagen:
  ”Ett sjukt eller skadat djur ska snarast ges nödvändig vård, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart.”

  Vad som är nödvändigt avgör en veterinär.

 • Anna Orrell

  Patrik, det gäller i första hand att djuren blir motståndskraftiga, genom det slipper man medicinering. Detta gäller även barn, jag skulle naturligtvis ge mitt barn skolmedicin om det behövdes, men hittills (snart 11 år) har vi klarat oss utan!

 • Patrik

  Jag citerar Johan Ununger som pratar om vad Demeterreglerna säger om behandling av sjuka djur. ”Försämringar i hälsotillståndet ska skynd­samt bemötas med åtgärder. Biologiska, antroposofiska, homeopatiska och andra naturläkeåtgärder är att föredra.”

  Huruvida homeopatiska mediciner fungerar eller inte hör egentligen inte hemma i den här diskussionen. De har ingen bevisad effekt och kan inte på några villkor jämställas med eller ersätta konventionella läkemedel.

 • Anna Orrell

  Patrik, det står ”föredra”. Och varför utgår ”vi” från att djuren skall vara sjuka i den här debatten? Btw, den senaste tiden har det rapporterats om en hel del brister inom konventionell djurhållning. Det betyder förhoppningsvis inte att alla konventionella bönder brister.

 • Patrik

  Jag försvarar inte konventionellt jordbruk, jag försöker påpeka att antroposofin knappast är mallen för de som ”vill äta på naturens villkor”. Jag ställer mig också frågande till att Saltå kvarn är ”trovärdiga och transparenta” samt att de inte använder sig av tillsatser.

  Jag tittar runt på Saltå kvarns hemsida och hittar en massa vackra ord om demeter. Kretslopp, balans och inga tillsatser är populära begrepp. Också ”Biodynamiska preparat” nämns. Vad är det? Preparat 505, ekbark i djurskalle? Preparat 502, rölleka i kronhjorturinblåsa? Alltihop, inte baserat på vetenskap, utan på Rudolf Steiners märkliga hopkok av homeopati, alkemi och astrologi. Märk också att dagens antroposofer inte tar avstånd från gamla ”sanningar” för att vi idag rimligen vet bättre än Steiner gjorde för 100 år sedan. Om detta nämns ingenting på företagets hemsida, trots att, åtminstone mjölen, fortfarande är demetermärkta. Hur transparent är det? Är det ok att använda sig av biodynamiska tillsatser utan att kalla det för tillsatser?

  ”Vi” utgår från att djuren är sjuka eftersom biodynamisk djurhållning då får konkreta och oacceptabla följder. Så länge djuren är friska är skadan med allt hokus pokus mindre, men även djur med antroposofisk djurhållning blir sjuka. Med all säkerhet mer sällan än konventionellt hållna djur, eftersom antroposoferna (oftast) har en humanare avvägning mellan djurens väl och avkastning än konventionella bönder har. Men detta har inte med antroposofin att göra, utan att det är bra bönder med i övrigt trevliga värderingar.

 • Anna Orrell

  Patrik, din hållning mot det du kallar ”ingenting” i din andra kommentar borde betyda att du kan bortse även från preparaten (på samma sätt som regeringen gör vid beslut om att de antroposofiska medicinerna får säljas), eftersom de inte heller har verkan enligt ditt sätt att se. Om allt handlar om placebo, borde de inte påverka på gott eller ont. Det är öppet för var och en att ta del av vad KRAV-märkningen står för, så också Demeter. Fast jag föreslår en mera djupgående studie än wikipedia för den intresserade.