Förbudet mot transfettet -helt från vettet? « Dyrare mat, NU!

Förbudet mot transfettet -helt från vettet?

Skribent:

 

Förbud mot transfettet –helt från vettet?

Under förra veckan så kunde vi läsa i tidningen om att Sverige nu ska förbjuda transfetter i mat.

Är det statens jobb att skriva oss på näsan och förbjuda det som är dåligt för oss? Vad är nästa steg? Fettskatt? Läskskatt? Statligt finansierade stegräknare till hela Sveriges befolkning, och straffavgifter till alla de som inte uppnår de obligatoriska 10 000 stegen per dag?

Missförstå mig rätt, jag vet att transfetter är väldigt ohälsosamma och jag förstår tanken bakom förbudet. Men en persons hälsa och välbefinnande sitter i ens livsstil och beteendemönster. Och om någon vill äta sig sjuk på onyttig mat och aldrig motionera, så finns det ingenting som svenska staten kan göra åt den saken.

 För mer mat, hälsa och klimat: unt.se/elsasklimatprat.

Kategorier: Inspiration / Livsstil
Dela

Etiketter:
 • Karin

  Det är enligt min åsikt ett alldeles utmärkt förslag, då det åtminstone genom den åtgärden kan påverka ohälsan i rätt riktning iaf hos det svenska folket. Då kostnaderna pga det ohälsosamma levernet är något som staten får ta ansvar för, genom sjukskrivningar, sjukvårdskostnader mm, så kan ett sådant förbud bidra med en något bättre hälsa!

 • Anders Wilzén

  Detta förslag förbjuder ingen att äta onyttig mat och ha ett osunt leverne. Det enda det gör är att vi tar bort någonting som är väldigt hälsovådligt, vilket precis som Karin påpekar kan vara bra för samhället genom lägre sjukvårdskostnader

 • Anders Wilzén

  Naturligtvis ska vi inte ha någon fettskatt eller läskskatt. Däremot ser jag det naturligt att man skulle kunna öka priset på godis, läsk, chips och annat onyttigt medan man sänker det på frukt och grönt. Ingen tvingas att äta hälsosamt, men fler kommer förmodligen göra det eftersom skillnaden i pris minskar till det nyttigas fördel.

 • Mats

  Att förbjuda transfett i maten är ju lite som att förbjuda bensin i maten. Förbud mot ett ämne som är onödigt och direkt farligt. Inget konstigt. Bra för alla som inte läser alla innehållsförteckningar.

 • Pernillad

  Men det är väl en rätt så bra grundidé att ta bort skadliga ämnen ur mat och ersätta med bättre ämnen! Mycket konstigt resonemang.

 • Lars Wiklund

  Måste säga att jag blir förvånad över Elsa Fries åsikter. Självklart ska onödiga tillsatser och andra skadliga ämnen fasas ur och tas bort. Du kan väl inte mena att varje konsument – såväl medveten som omedveten – ska hålla reda på alla eventuellt skadliga ämnen på marknaden?

 • Marc Lager

  Med ditt resonemang borde ju allt vara tillåtet, hur farligt, ohälsosamt eller förvillande det än är.

  Kanske borde vi börja använda bly som konserveringsmedel igen?

 • AC

  Om man höjer bensinskatt och inför trängselskatt för att påverka folks beteende i bilfrågan borde man rimligen kunna använda skatt som påfösningsmedel även när det gäller mat!? Ingen måste ha godis, läsk, chips etc. Sänk skatten på riktigt mat, höj den på skräpmat och halvfabrikat. Varken vi eller miljön gagnas rimligen av de förpackningskrävande färdigrätterna, etc?

 • Lassesson

  Vadå? Sätta ett förbud eller en skatt på saker som är ohälsosamt kan man väl inte göra? Det skulle ju vara helt bisarrt om vi t.ex. införde tobaks- eller alkoholskatt eller ett förbud mot narkotika.

  Eller? Vänta lite! Har vi inte redan gjort det?

 • Lassesson

  På vilket sätt menar du då? Det är alltså okey att höja priset, men inte okey att höja priset i form av att beskatta det?

 • Frågan är om det verkligen är ett val att få i sig farliga transfetter? Det är en sak att välja färdigmat och kakor men jag tror få är medvetna om den verkliga betydelsen av ”delvis härdat vegetabiliskt fett” och därför tycker jag det är bra att onödiga gifter som dessa förbjuds!

  www. naturligtvisare.se ”Det är inte friskt att vara normal så länge samhället är sjukt”

 • Är det inte lite motsägelsefullt att vara för dyrare mat, men hålla livsmedelsindustrierna om ryggen genom att ropa moralpanik när det kommer ett förbud som i grund och botten tvingar livsmedelsindustrin att använda andra lösningar för att öka hållbarheten än det billiga och ohälsosamma transfettet?

 • Anders Wilzén

  Tja, jag vet inte om det skulle gå att införa en fettskatt. Vilket fett ska beskattas, var går gränsen mellan nyttigt och onyttigt… Jag tror det skulle vara väldigt svårt och innebära väldigt mycket jobb att ta fram en fettskatt. Tja, det blir väl genom momshöjning och momssänkning så det blir ju beskattning, fast inte i reell mening då effekten blir +-0. Den enda skillnaden är att frukt, grönt och nyttig mat har blivit billigare i förhållande till onyttig mat, läsk, chips o.s.v.

 • En kommentar till inlägget skrivet av Mattias Flising finns här: http://www.dyraremat.nu/debatt/om-den-fria-viljans-dilemma

 • Pingback: Upprättelse i transfettdebatten « Dyrare mat, NU!()

 • Erika

  Det är bra att förbjuda det som skadar hälsan allvarligt. Ännu bättre vore om man skulle ge t ex. skattelättnader för befrämjande av hälsosam livstil =)