Tips « Dyrare mat, NU!

Tre enkla tips för att äta smart – för miljön och hälsan!

Skribent:

Vill du välja smart för miljön och hälsan? Råden har tagits fram av Livsmedelsverket i samarbete med Naturvårdsverket och bygger på ett vetenskapligt underlag från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer »

Kategorier: Inspiration / Livsstil, Tips Inga kommentarer

SR: Matens pris tillbaka med granskning av de ”nyttiga” grönsakerna

Skribent:

De nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra butiker i dag inte är lika nyttiga som de var förr. Dessutom innehåller de mindre av ämnen som skyddar oss mot olika sjukdomar.

Livsmedelsproduktionen har skruvats upp till max och med det följer många baksidor. Lyssna på programmet av Daniel Öhman och Malin Olofsson.

Till programserien Matens pris

Kategorier: Åsikt & debatt, Tips Inga kommentarer

Handlingskraftig handlare

Skribent:

Ica handlaren Magnus Åberg från Nyköping tröttnade på att sälja oekologiska besprutade bananer, på bekostnad av miljön och usla förhållanden för arbetarna på bananplantagen. -”Helst av allt ville jag ta bort de besprutade bananerna helt ur sortimentet, men det skulle orsaka sådant ramaskri. Istället satte Magnus upp en skylt med texten: ”besprutade bananer” resp. ”ekologiska bananer” i fruktdisken. ”På så sätt kunde jag i alla fall tydliggöra vad kunderna verkligen betalade för,” säger Magnus.

Initiativet fick lite ris, mycket ros och försäljningen av de ekologiska bananerna sköt i höjden. Det var dock först två år senare, när Naturskyddsföreninginen spred bilden via sina sociala medier som budskapet verkligen fick fart. Idag säljs enbart ekologiska bananer på ICA nära i Nyköping, och flera andra skyltar finns för att peka ut de oekologiska varorna.

Ett fint exempel på en enskild näringsidkare som vågar vara banbrytande och visa att handeln kan vara föregångare i kampen mot hållbar matproduktion och konsumtion. Jag tror att handelsbranchen är en viktig aktör med stor potential och stora möjligheter att skapa förändring samt att hjälpa konsumenter att göra bra val. En potential som idag inte alltid utnyttjas.

ciD9Gx2PxLiP8dY8i4BTdaBJR4rFjPmQTajnd8A4j30

Magnus Åberg och Elsa Fries från Dyraremat,nu under Gastronomiska Samtal. 

Har du tips på fler goda exempel inom handeln? Berätta gärna om det eller tipsa oss!

Kategorier: Åsikt & debatt, Fördjupning, Tips 3 kommentarer

Njuter du av varje ostmacka?

Skribent:

Livsmedelsverket kan inte stoltsera med att tidigare ha varit särskilt behjälpliga när det kommer till konsumentupplysning om klimatsmart mat. Detta då de bl.a. upprepade gånger drog tillbaka sitt förslag till miljöanpassade kostråd under 2008 och 2010, eftersom de utgjorde ett ”hinder mot frihandeln” när de rekommenderade närproducerat.

Därför är det nu med glädje som jag kan konstatera att de faktiskt har skärpt till sig på miljöområdet. Idag kan man hitta miljösmarta rekommendationer för kött, fisk, grönsaker, cerealier och nyligen så kom de även med rekommendationer för ostkonsumtion.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5707950

Det pratas så mycket om att nötköttet är en stor miljöbov. Visst är det bra att det uppmärksammas, men något som ofta glöms bort i sammanhanget är mejeriprodukterna. Större delen av all mejeriprodukter kommer från kor, vilka släpper ut metangas. Även om mängden metangasutsläpp för en liter mjölk fortfarande ligget långt ifrån utsläppen för ett kilo nötkött, så är mejeriprodukterna fortfarande en betydande miljöbov som vi inte bör glömma bort. I synnerhet eftersom svenskarna är några världens största mejerikonsumenter.

Ost är mjölk i mycket koncentrerad form, vilket ger den mycket hög klimatpåverkan. På en ost- och skinkmacka så har faktiskt osten större klimatpåverkan än skinkan, eftersom kor släpper ut metangas till skillnad från grisar. Detta är lite ironiskt med tanke på att många idag väljer att äta vegetariskt av miljöskäl, och det vanligaste vegetariska smörgåspålägget är ost.

Detta är inte någon veganpropaganda.

Jag tycker inte att alla behöver bli veganer i morgon, och det finns fortfarande miljöfördelar med att fribetande kor som motiverar en liten konsumtion av mejeriprodukter.

Däremot finns det många situtationer där man skulle kunna byta ut ”slentrianätandet” av ost och mejeriprodukter mot ett vegetabiliskt alternativ. T ex. havremjölk i frukostflingorna, eller kokosgrädde i soppan, eller böntapernade på mackan. Och när du väl äter ost, de till att det är en riktigt god ost som du kan njuta av i fulla drag.

Här kommer mitt bästa recept på hemmagjort jordnötssmör:

Rostat jordnötsmör

  • 300 g naturella jordnötter
  • Ca 1/3 dl rapsolja
  • Lite salt

Torrosta nötterna i en het stekpanna, tills de fått fin färg. Mixa dem i en matberedare och tillsätt oljan lite i taget till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp i rena glasburkar och förvara i kylskåp.

Kategorier: Åsikt & debatt, Tips 2 kommentarer

Mot powershift

Skribent:

Idag åker jag (Elsa) och Linus norrut för att medverka i den årliga hållbarhetskonferensen powershift utanför Falun. Vi kommer att leda följande workshopsession:

”Utsläppen i Sverige minskar enligt miljöministern, men i dessa beräkningar inkluderas inte de utsläpp som vi svenskar bidrar till genom vår konsumtion. Att konsumera verkar vara nyckeln för att ta sig ur en ekonomisk kris, men till vilket pris förbrukar vi jordens resurser. Är de varor vi köper för billiga? Hur kan vi konsumera på sätt som spar på resurserna? Ja, vad är egentligen hållbar konsumtion?”

Vi har inte svaren på detta än, men förhoppningsvis kommer vi tillsammans en bit på vägen under helgen. Jag hoppas vi får se många av er där!

Kategorier: Tips Inga kommentarer

Globala eller lokala lösningar?

Skribent:

”Vi behöver GMO för att kunna producera tillräckligt med mat” – hävdar nu flera forskare som är mycket kritiska mot flera EU-länders restriktiva GMO-politik.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskarattack-mot-eu-landernas-gmo-regler

Många EU-länder jobbar enligt försiktighetsprincipen, vilket förbjuder odling av genmodifierade grödor inom landsgränserna. Visst, det är väl en helt okej princip om man vill ta det säkra före det osäkra.  Dubbelmoralen här uppstår dock när många av dessa länder, p g a bristande kapacitet eller icke-optimala klimatförhållanden, importerar GMO-grödor som majs, soja och bomull, från länder med betydligt mer liberal syn på genmodifiering.

Flera forskare anser att EU hamnar på efterkälken, och blir mer därmed mer beroende av omvärlden som redan ligger flera steg före i GMO-forskningen. Samt att GMO är nödvändigt för att kunna försörja världen på mat, och att det inte är farligare än traditionella växtförädlingsmedoder.     Motståndsrörelsen fokuserar istället på nackdelar i form av att GMO kan vara en risk mot biologisk mångfald. När genmodifierade organismer sprids i naturen kan de förändra  genpoolen och t ex göra oss med sårbara för sjukdomsangrepp.

Ofta får jag frågan att ge min syn på framtiden- och dess matproduktion. Är det storskalighet- eller småskalighet som är lösningen? Teknikentusiasterna hoppas på en revolutionerande teknologisk inovation, i form av supergrödan eller supergödslet, som ska lösa problemet med världssvälten. Och i andra änden så har vi anti-urbanisterna som säger vi måste flytta ut på landet, bli självförsörjande och vill man ha någon mat på tallriken så får man se till att odla den själv.

Själv tror jag att vi kommer att landa någonstans mittemellan. Jag tror varken att det är GMO eller strikt självförsörjning som är den enda rätt vägen att gå mot framtiden, och jag tror att svaret finns i en mångfald av både globala- och lokala lösningar. Just nu ser min lösning ut såhär:

1. Ät så växtbaserat som möjligt. 

Ibland innebär det helvegetarsikt, ibland innebär det en maträtt med lite kött, och ibland innebär det en rejäl portion kött eller fisk – men i så fall bara någon gång i veckan.

2. Ät så ekologiskt som möjligt.

Ibland innebär det KRAV-märk, ibland EU-ekologiskt. Ibland har maten inte ens någon märkning, men eftersom jag köper det av min granne så vet jag att det är schysst och ekologiskt odlat. Och vissa dagar hade jag faktiskt inte råd att köpa allt ekologiskt, men jag köpte så mycket eko jag kunde.

 3.  Släng så lite mat som möjligt.

Ibland innebär det att jag fryser in lite konstiga saker, som 1/4 liter mjölk, eller två paprikor. Mjölken kan bli lite speciell och paprikorna lite mjuka, men båda två går fortfarande jättebra att laga soppa på.

Kategorier: Åsikt & debatt, Tips Inga kommentarer

Debatten i måndags

Skribent:

För er som missade debatten om mat och klass  på Berns där vi deltog i måndags, här kan ni se den i efterhand:

http://skafferiet.info/skafferiet-15-april-mat-och-klass/

Kategorier: Tips Inga kommentarer

Visa ditt stöd

Skribent:

Dyrare mat, nu! strävar efter att produktionen av mat ska ske på ett sätt som inte tär på jordens ändliga resurser eller bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Privatpersoner, företag och organisationer som stödjer vårt arbete är välkomna att bli supporter. Som supporter möjliggör du för oss att driva olika slags verksamhet för att nå detta syfte. Som tack får alla supportrar ett Dyrare mat-kit. De flesta nivåer ger också rabatt på våra arrangemang.

Nivåerna är anpassade efter storleken på din organisation, men du vet bäst vilken nivå som passar bäst för er. Till den bidrar till Dyrare mat, NU!s verksamhet, privat eller som företag, lovar vi att:

  • alla pengar går direkt tillbaks till verksamheten.
  • vi inte påverkas ideologiskt eller innehållsmässigt av dem som donerar.
  • vi kommer att arbeta för att skapa ett samhälle där maten bär sina egna kostnader.

Klicka här för att ge ditt stöd.

Kategorier: Tips Inga kommentarer

Dyrare mat nu i Agenda

Skribent:

Idag har vår talesperson Elsa Fries pratat om den billiga matens dyra konsekvenser för samhällsprogrammet Agenda. Resultatet ser ni i SVT kl 21.00 på söndag.

 

 

Kategorier: Tips Inga kommentarer

Vem bryr sig om ekogrisen i januari?

Skribent:

Efterfrågan på ekologisk julskinka har slagit rekord, i år igen. Av någon mystisk anledning så tenderar intresset för schysst producerat kött alltid öka inför julen. (I alla fall inom vissa produktkategorier.) Detta är förstås mycket glädjande, men det bidrar till ett dilemma.

För det första:

Grisen består av betydligt fler delar än skinka, och för att producenterna ska kunna tillhandahålla ekologisk skinka åt alla, så krävs faktiskt att folk är beredda att betala några kronor extra även för de övriga delarna av den ekologiska grisen. T ex ekologisk bacon, fläskfilé och blandfärs.

För det andra:

Mycket vanligt är även att det nyfunna intresset för ekologiskt griskött brukar svalna av framåt mellandagarna, och i januari har konsumtionen sjunkit ner till 2-3 % igen. (Till skillnad från 20 % innan jul.)

Grisuppfödning är inget säsongsjobb. För att vi ska kunna äta skinka från glada grisar till jul så krävs att det finn utrymme för både ekologiska grisar- och grisbönder under hela året. Alltså, det är fantastiskt att så många tar ett medvetet beslut väljer en ekologisk skinka i år. Men låt inte de goda intentionerna försvinna med nyårschampangen, utan ta med dem in i 2013!

Kategorier: Åsikt & debatt, Tips 2 kommentarer