Linus Olofsson « Dyrare mat, NU!

Tre enkla tips för att äta smart – för miljön och hälsan!

Skribent:

Vill du välja smart för miljön och hälsan? Råden har tagits fram av Livsmedelsverket i samarbete med Naturvårdsverket och bygger på ett vetenskapligt underlag från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer »

Kategorier: Inspiration / Livsstil, Tips Inga kommentarer

Ät mindre kött lyder alla klimatråd – då äter vi mer kött för varje år!

Skribent:

Kött – nöt, lamm, gris och kyckling – är det livsmedel som påverkar miljön mest. I Sverige äter vi i snitt cirka 65 kilo kött (6) per person och år, vilket är drygt tio kilo mer än för tio år sedan. Att äta mindre kött, och att välja det du äter med omsorg, är därför det smartaste miljöval du kan göra. Ur hälsosynpunkt finns det heller inga skäl att äta så mycket kött som vi gör i dag.

Läs mer »

Kategorier: Åsikt & debatt, Fördjupning Inga kommentarer

Köttätardag! Köttfri dag!

Skribent:

Köttet är kanske ett av det mest kontroversiella ämnet när det gäller vad vi äter och hur vi påverkar klimatet. ”Rör inte mitt kött” är en ganska vanlig reaktion från vänner och i debatter. När skolor väljer att benämna den köttfria dagen ”vegetarisk dag” blir det ramaskri eller när veganen kommer på middagen och inte accepterar en stekt palsternacka suckas det gjupt.

Läs mer »

Kategorier: Åsikt & debatt, Inspiration / Livsstil Inga kommentarer

39 % ökning av ekologiska livsmedel men var är politiken?

Skribent:

Den svenska försäljningen av ekologiska livsmedel ökade snabbast i världen 2015. Men nu behövs mer politik!

– Vi ser att fler producenter är intresserade av att ställa om, det man väntar på är en politisk signal. Om det fanns konkreta ekomål för offentlig sektor och mål för ekoareal tror jag fler skulle våga satsa, säger Cecilia Ryegård, som är redaktör för Ekoweb, en oberoende nätsajt, till DN.

Till artikeln på dn.se

Till ekoweb

 

Kategorier: Inspiration / Livsstil Inga kommentarer

Rösta på Årets matbluff 2015

Skribent:

Organisationen Äkta Vara utser årets matbluff, som går till den livsmedelstillverkare som tänjer mest på sanningen, stoppar i mest tillsatser eller helt enkelt inte håller vad förpackning och reklam lovar.

Filé av skinka, renkorv gjord på mestadels gris eller ”naturell” välling med det konstgjorda aromämnet vanillin. Eller varför inte laktosfri kefir som innehåller samma produkt som originalet, fast dyrare eller varför inte Tante Juliette original recept med över 10 E-nummer.

Idag är sista dagen då du kan rösta, sen får vi se vilken livsmedelstillverkare som kommer upp på prispallen och tar emot priset.

Till omröstningen på Äkta Vara 

Kategorier: Inspiration / Livsstil Inga kommentarer

SR: Matens pris tillbaka med granskning av de ”nyttiga” grönsakerna

Skribent:

De nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra butiker i dag inte är lika nyttiga som de var förr. Dessutom innehåller de mindre av ämnen som skyddar oss mot olika sjukdomar.

Livsmedelsproduktionen har skruvats upp till max och med det följer många baksidor. Lyssna på programmet av Daniel Öhman och Malin Olofsson.

Till programserien Matens pris

Kategorier: Åsikt & debatt, Tips Inga kommentarer

Malin Olofsson på Ekot: Tar livsmedelföretagen sitt ansvar för maten, Göran Holm?

Skribent:

Påskhelg och det handlas mat i mängder. Vad tycker livsmedelsindustrin själv om påsk-lamm som inte får gå ut, häst som blivit till ko någonstans i mellanleden och om deras ansvar för den så berömda prispressen.

Läs mer »

Kategorier: Gästskribenter, Inspiration / Livsstil Inga kommentarer

DN: Mer kemikalier i vanliga råvaror

Skribent:

Allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel. Vindruvor, citrusfrukter, jordgubbar och lever ligger högst upp på listan. Och nya analysdata för i år visar att det i europeisk spannmål finns oroande höga halter av stråförkortningsmedel.

Läs mer »

Kategorier: Åsikt & debatt Inga kommentarer

DN – Släng mindre mat och spara tusenlappar

Skribent:

Vi svenskar slänger ungefär 72 kilo mat per person och år, enligt Naturvårdsverket. Det finns många vägar till mindre mat­svinn och mer pengar över i hushållskassan enligt DN.se.

Läs mer »

Kategorier: Inspiration / Livsstil Inga kommentarer

100 procent ekologiskt kött i Göteborg

Skribent:

I Metro idag, kan vi läsa att Göteborg ska bli först med 100% ekologiskt kött i de kommunala köken.

100 procent ekologiskt kött. Det ska Göteborgs stad bli först i Sverige att servera i sina skolor och äldreboende. ”Vi hoppas att vi kan stimulera bönder att ha mer kravmärkt kött”, säger Kia Andreasson (MP)

Läs mer »

Kategorier: Åsikt & debatt, Inspiration / Livsstil Inga kommentarer